Definisjon av sengetøy i geologi

 

Formasjoner

En formasjon er et utfall av lignende sedimenter som danner en serie senger. En formasjon må være forskjellig fra de omkringliggende bergarter. Sengene må være tykk og bred nok til å dekke et område på et kart som skal betraktes som en formasjon.

Original horisontal lov

Det er noen lov om geologisk lagdeling. Den opprinnelige loven sier horisontalt at alle senger var flate og horisontale da de ble dannet. Sengene kan vippes eller foldes etter formasjon.

Overordningsloven

Overordningsloven sier at nye bergesenger dannes på toppen av eksisterende bergesenger. Derfor, når man ser på en geologisk kolonne eller utkikk, er de eldre bergene nederst i kolonnen, de nyere bergarter er øverst i kolonnen.

Korskorsningsforholdet

Korsloven -knutende relasjoner sier at noen feil eller inntrenging i fjellet skjedde etter at sengene ble dannet. Derfor er feilen eller innbruddene yngre enn de sengene de kutter.

Frivillighetsoppdrag

I loven om faunaoppfølging står det at fossiler i geologisk sengetøy følger en forutsigbar måte. Livet har blitt mer komplisert over tid. Derfor blir fossiler i eldre geologiske senger enklere enn fossiler funnet i nyere geologiske senger. Videre vil to fossiler som levde i ulike tidsperioder, ikke bli funnet i samme geologiske seng, da organismer blir deponert i steindannelsen når de døde. En geologisk seng eller stratifisering er et lag av sediment eller vulkansk materiale som er tydelig skilt fra andre lag. Sengene kan variere i tykkelse fra 1 cm tykk til over 3 meter tykk. Sengene varierer i tekstur og deres motstand mot forvitring fra en seng til en annen. Sengetøyet skiller senger og er et område som lett brytes. Det finnes en rekke geologiske lover knyttet til lagdeling.