Planter vokser i saltvann?

 

Planter og saltvann

For mye vann, saltvann eller ikke, kan være farlig for en plante. Landbaserte planter krever luft selv ved sine røtter for å overleve. De små lommene av luft i jord gjør det mulig for røtter å absorbere trangt oksygen for å hjelpe plantens system. Hvis røttene blir vannet, uansett hva slags vann, kan de ikke absorbere næringsstoffer fra luften og planten lider. Saltvannet utgjør en sekundær fare på grunn av dets kjemiske sammensetning. Det tunge saltinnholdet kan faktisk føre til at saltvannet tømmer vann fra anlegget, ikke omvendt. Dette skyldes saltets egenskaper og trykkforskjellene sine vekten skaper mellom saltvannet og de relativt lyse cellene i plantens røtter.

Planter og salt

I tillegg til problemer som saltvann gir, inneholder saltet i det også alvorlige problemer. Planter, som de fleste organismer, trenger minst en liten mengde salt for å overleve. Men hvis en plante absorberer for mye salt, vil det gjennomsyre sitt vev og forstyrre plantens evne til å fortsette normal celleaktivitet. Saltforgiftning vil enten drepe anlegget eller sterkt hindre veksten.

Halofytter

Til tross for disse vanskelighetene med de fleste landbaserte planter er det en hel klassifisering av planter som kalles halofytter som lever hovedsakelig i saltvann. Disse plantene har utviklet ulike metoder for å motvirke eller redusere problemer med å leve i eller ved siden av saltvann. Noen har membranbarrierer som hindrer saltet i å komme inn i rotsystemene, mens andre absorberer og deretter kvitt saltet ved å lagre det i blader som deretter slippes i slutten av sesongen, eller utsette det ut av spesialiserte kjertler. Mange halophytes, som mangrove-treet, har også tette røtter som gjør at de kan bekjempe vanntømmende effekter av saltvann.

Alger

Noen av de mest vellykkede saltvannsbaserte plantene er alger. Alger er selvfølgelig ikke sanne planter, det er enklere organismer som har et unikt sett med systemer som er utformet for å hjelpe dem å leve under vann. Men de bruker fotosyntese til å produsere energi som alle planter gjør, og er nærmest til planter som vokser i saltvannet selv. Sjøfugler som Sargassum og kelps tilhører algklassifiseringen.

Vitenskapelig bruk av saltvanns vanning

Forskere arbeider med forskning som gjør det mulig for bønder å bruke saltvann til å dyrke avlinger, slik at dyrebare ferskvannsreservoarer kan brukes til mer viktige aktiviteter som drikking. Forskningen varierer fra å utarbeide fortynnede saltvanns vanning metoder for å utstyre planter med gener som lar dem overleve høyt saltinnhold. De fleste planter har problemer med å overleve i salte forhold som dem som befinner seg nær hav eller i saltvannsmasser. Det er to primære årsaker til dette: Saltvannet kan forårsake problemer for normale planter, og saltmengden kan utgjøre alvorlige farer for anlegget. Det er imidlertid visse planter som overlever og trives i saltvannsforhold, med unike evner som gjør at de kan bruke saltvann til egen fordel.