DIY Elektroplettering

 

Tenk sikkerhet først

Å gjøre din egen elektroplating betyr at du skal jobbe med både kjemikalier og elektrisitet. Strømmen er lavspenning fra vanlige husholdningsbatterier. Kjemikaliene kan være en bekymring. Hvis du plater tungere metaller, kan du trenge et kjemisk bad som er hardt for menneskelig hud, så forholdsregler bør tas. Mer grunnleggende elektroplater krever bruk av milde syrer, slik som eddik eller sitronsaft, men selv grunnleggende forholdsregler bør tas når disse brukes.

Bruk vernebriller til enhver tid for å unngå sprut eller annet rusk. fra å komme til øynene dine. Hvis mulig, bruk et ansiktsskjold som også beskytter nesen og munnen. Tykke gummihansker skal også brukes til alle tider for å hindre at hendene kommer i direkte kontakt med kjemisk bad eller elektrisk strøm.

Samle materialene dine

Elektroplettering krever noen grunnleggende materialer som er enkle å finne. I tillegg til elementet du ønsker å plate, trenger du et element laget av materialet du ønsker å plate rundt det, for eksempel et stykke skrapgull. Kjøp et batteri som skal brukes som kilde av elektrisitet. Ni-volts batterier med fjærterminaler på toppen er de mest populære for selv-galvanisering, men mindre batterier vil også fungere godt. I tillegg til batteriet trenger du to stykker wire og to alligatorklipp. Den endelige delen av utstyret er en ikke-ledende beholder, for eksempel en glassburk, som inneholder elektrolytløsningen du vil bruk for å lette plating prosessen. Denne løsningen består ofte av en mild syre, som eddik, blandet med en natriumforbindelse som passer til plateringsmaterialet. Et eksempel er å blande eddik med nikkelklorid hvis du ønsker å nikkelplate en vare. Spesielt formulerte løsninger kan kjøpes fra ethvert selskap som selger videregående kjemiforsyninger.

Monter elektroplateringsenheten

Fyll glassbeholderen med elektrolytisk løsning. Du trenger ikke å fylle beholderen helt, men den trenger å være dyp nok til at platen blir plettet for å være helt nedsenket.

Fest en alligatorklips til den ene enden av hver ledning. Koble den andre enden av hver ledning til batteriet. Identifiser ledningen som fører til batteriets negative terminal og klem alligatorklipset på elementet som er plettet før det senkes i løsningen. Dette kalles katoden. Fest den positivt ladede ledningen til kildematerialet og legg det inn i løsningen. Dette kalles anoden.

Når både anoden og katoden er koblet til batteriet og nedsenket i løsningen, dannes en elektrisk krets. Kretsen vil føre til atomer fra den positivt ladede kilden tiltrekkes ved den negativt ladede katoden, skape en platingbinding med materialene. Vær forberedt på å vente flere dager for prosessen å fullføre, avhengig av styrken på batteriet og tettheten av metallet som brukes til å lage en plate. Elektroplettering kan være veldig morsomt og det har mange praktiske anvendelser. En bruk er som et vitenskapelig prosjekt for å lære studentene de grunnleggende prinsippene for kjemi. Elektroplettering er kanskje best brukt i den rollen det var opprinnelig beregnet på, som er å dekorere ellers normale gjenstander. Vanlige metaller kan pletteres med gull eller andre edle metaller, for eksempel. En av de største tingene med elektropletteringsprosessen er at det kan gjøres av alle hjemme. Elektroplatering krever ingen spesielle ferdigheter. Grunnleggende sikkerhetsregler er nødvendige.