Hva er farene ved oljeutslipp i havet?

 

Sjøfugler og sjødøde

Sjøfugler og sjøpattedyr er ganske sårbare for oljesøl, fordi de er mest sannsynlige for alt sjøliv for å løpe inn i olje som flyter på vannet. Olje reduserer mengden isolasjon et dyr kan få fra pels eller fjær, så sjøfugl og sjøpattedyr dør ofte av hypotermi. Fugler som får mye olje på dem, mister også oppdrift, noe som fører til at de har problemer med å fly og fører dem til å drukne. I tillegg havner havfugler og sjøpattedyr ofte inn i olje når de prøver å rense seg selv, noe som kan drepe dem raskt eller kan få dem til å bli svært syke (med lunger, nyre og leverskade) og dør sakte. De kan også dø eller bli syke ved å spise andre arter som er forurenset av oljen.

Plankton

Plankton, klassifisert som mikroskopisk svømming eller flytende dyr og planter, er også skadet av olje som flyter på vannet. Ifølge International Tanker Owners Pollution Federation Limited (ITOPF) har laboratoriestudier tilstrekkelig vist at oljeutslipp forårsaker skade eller død til plankton. Dette har en utbredt innflytelse fordi plankton er nær bunnen av havets matkjede. De spiser mange fisk, og fisken spiser mange større sjødyr. Fisken som spiser plankton, kommer også til å føde mennesker og andre ikke-marine dyr. Som et resultat, når plankton påvirkes, påvirkes alle andre også.

Fisk

Fisk påvirkes også sterkt av oljeutslipp. De kan ende opp med å få olje i gjellene sine, spise plankton som er skadet av olje, og egg og larver kan ende opp med å bli skadet av oljen. Ifølge den amerikanske fiskeri- og viltstasjonen kan voksenfisk som kommer i kontakt med olje oppleve redusert vekst, endret hjerte og pusteforhold, forstørrede lever, erosjon til fenene og reproduktive problemer.

Planter

Oljesøl føre til at noen arter av planter dør helt, men andre arter kan bli rikeligere for å motvirke skaden som har blitt gjort. Selv om olje kan føre til at noen arter dør av og forhindre at noen arter sprer seg, sier US Fish and Wildlife Service at de fleste sjøvekst ser ut til å komme seg over tid.

Habitat

Et utslipp kan synes å rydde opp etter litt tid, men noen utslipp fører til at oljen forblir i sediment i mer enn 30 år. Selv om de umiddelbare synlige effektene av et oljeutslipp utsettes, slipper et enkelt spill en sterk og varig innvirkning på havdyrs habitat. Det påvirker hele matkjeden, noe som medfører at befolkningsstrukturer forflytter og arter 'mangfold og overflod for å forandre seg for alltid. Når olje blir spilt ut i havet, kan det ødelegge livet under vannet. Selv om oljetankerulykker er de mest offentliggjorte årsakene til vannforurensning, er det mange andre måter olje kommer i havet, inkludert luftforurensning (kilder inkluderer forbrenning av fossile brensel for kraftproduksjon og transport) og motoroljens avløp fra land. Store utslipp av tunge oljer kan gjøre mer umiddelbar skade, men til og med en liten del av oljeeksponeringen kan forårsake langvarig skade på sjølivet.