Hva er Plasmodium?

 

Seksuell Replikasjon

Infeksjon oppstår hos mennesker etter å ha blitt bitt av en mygg. Innenfor mygget blir sporozoitter dannet. Sporozoitter overføres til blodet av en menneskelig vert der den forblir i blodet i omtrent 40 minutter. Etter at denne tiden er gått, går sporozoittene til leveren der de forblir sovende. Når sporozoittene forlater leveren, kommer de inn i røde blodlegemer. Dette er stedet for aseksuell replikasjon. Sporozoites replikerer raskt og forårsaker at den røde blodcellen brister. Dette frigjør merozoitter i blodstrømmen, som senere danner gametocytter. Den raske sprengningen av blodcellene forårsaker anemi hos mennesker, noe som er livstruende hvis det ikke behandles.

Seksuell replikering

Når et menneske er infisert og gametocytter sirkulerer blodet, kan den neste myggen bite personen bli infisert av Plasmodium. Mannlige og kvinnelige gametocytter fusjonerer og seksuelt produserer en oocyt, som er grunnlaget for nye sporozoitter å danne. Sporozoittene reiser til myggens spytt der syklusen er i stand til å fortsette.

Symptomer

Folk som er infisert med Plasmodium, har flere symptomer. Den vanligste er en høy feber etterfulgt av kulderystelser fra anemi. Pasienten vil legge merke til at symptomene kommer og går hver flere dager. Dette tilsvarer Plasmodiums livssyklus i verten. Hvis sykdommen er i stand til å fortsette, kan pasienten ha alvorlig anemi og oksygenmangel til vev, som kalles hypoksi. Hvis organismen når til hjernen, kan pasienten føle seg døsighet, forvirring og til og med gå inn i koma.

Behandling

Behandlingen av malaria er nødvendig for å kvitte seg med organismen og redusere skade på blodceller. En vanlig behandling som brukes på malariapasienter er Primaquine. Dette stoffet ødelegger blodsirkulerende mikrober og organismer som er i hvilemodus i leveren. Dette stoffet forhindrer også en pasient i å komme tilbake.

Forebygging

For personer som reiser inn i områder med høye malariakurser, er en forebyggende medisinterapi syklus tilgjengelig før du reiser. Vaksinen blir gitt til personer omtrent fire til seks uker før reisedagen. Det finnes flere legemidler tilgjengelig for å behandle malaria. Den som er gitt til en reisende er avhengig av doktorgradets beslutning. Noen stoffer er ikke tilgjengelige for små barn eller gravide. Snakk med en lege før du reiser for å motta narkotikaforebyggende metoder for malaria. Plasmodium er en liten enkeltcellet organisme som er ansvarlig for malaria. Plasmodium er et stort slekt som har flere arter, men bare noen få årsaker til sykdom hos mennesker. Plasmodium er spredt gjennom en vektor. Vektoren for organismen er en myggart som kalles Anopheles. Disse myggene smitter mennesker når de spiser på blod. Det er to stadier av livscyklusen Plasmodium, og hver av disse er viktige for infeksjon og spredning av sykdommen.