Forholdet mellom respirasjon og metabolisme

 

Respiration forekommer i lungene

Luft kommer inn i nesen, hvor det blir oppvarmet og fuktet før det kommer inn i lungene. Når luften når alveolene, små luftsekker i lungene, diffunderer oksygenet inn i blodet i kapillærene rundt alveolene, mens karbondioksid (stoffet av metabolisme) forlater blodet og kommer inn i luften. Under utånding slippes karbondioksidet ut i atmosfæren.

Metabolisme forekommer i alle væv

Det oksygenerte blodet forlater lungene og pumpes gjennom hele kroppen av hjertet. Når blodet kommer inn i kapillærene i vevet, diffunderer oksygen ut av blodet og inn i vevet. Celler bruker dette oksygenet i metabolske reaksjoner. Metabolske reaksjoner produserer karbondioksid. Karbondioksidet kommer inn i blodet da det etterlater at vevene returneres til lungene og til slutt atmosfæren.

Hva er Metabolisme?

Alle kjemiske reaksjoner som oppstår i kroppen er metabolske reaksjoner. Noen reaksjoner bryter ned molekyler for å skape energi mens andre reaksjoner bygger opp molekyler (og bruker energi). Reaksjoner som bruker energi inkluderer å lage ny membran, lage proteiner som bestemmer cellens form og lage molekyler som utskilles fra cellen. Hver celle må også lagre energi fra næringsstoffer, så det er nok energi til å lage nødvendige molekyler.

ATP er den metabolske valutaen

Adenosintrifosfat --- ATP --- er mellomproduktet for metabolske reaksjoner fordi det er en mye energi lagret i fosfatbinding av ATP. ATP er brutt ned til adenosindifosfat (ADP) og den frigjorte energien brukes til å lage andre molekyler. Reaksjoner som gjør mer ATP bruker energien til matmolekyler for å legge til en fosfatbinding til ADP for å regenerere ATP.

Mat gir råstoffer

Maten blir fordøyd i små molekyler som kan komme inn i blodstrømmen. Sukker og fiber er brutt ned til små sukkermolekyler. Protein er brutt ned til aminosyrer. Spesielle molekyler i tarmene transporterer disse små molekylene til blodet. Fett er brutt ned til fettsyrer som kan diffusere over tarmene for å komme inn i blodet. Alle celler har spesielle molekyler som hjelper dem med å absorbere næringsstoffer fra blodstrømmen, slik at de kan brukes i metabolske reaksjoner. Åndedrett er prosessen som får oksygen fra luften til kroppens vev og fjerner karbondioksid fra kroppen. Metabolisme refererer til alle kjemiske reaksjoner i kroppen, inkludert de som bruker oksygen og skaper karbondioksid. Syresyre og karbondioksid er derfor involvert i både respirasjon og metabolisme. Metabolske reaksjoner blir noen ganger referert til som cellulær respirasjon, noe som kan forårsake forvirring.