Hvilke årsaker til luftforurensning?

 

Naturfaktorer som forårsaker luftforurensning

Vulkanutbrudd, gasser som kommer fra animalsk avfall, skogbranner og støv er noen av de vanlige naturlige kildene som medfører luftforurensning. Store mengder svoveldioksid (SO2) frigjøres i atmosfæren som følge av vulkanutbrudd og skogbranner, og forstyrrer dermed økologisk balanse med luftforurensning.

Immobile / Stationary Kilder

Utslipp fra kraftverk, næringer , fabrikker og ovner er noen av de vanlige stasjonære kildene som forårsaker luftforurensning. De fleste avgir enorme mengder CO2 (karbondioksid) inn i atmosfæren. Til tross for å være en av de naturlige komponentene i atmosfæren, resulterer karbondioksid i luftforurensning og alvorlige konsekvenser som global oppvarming når det er tilstede i økte nivåer.

Bilutstødning

Utslipp fra kjøretøy inkludert fly anses ofte for å være en av de viktigste faktorene som resulterer i luftforurensning. Kjøretøy utsender ofte store mengder karbonmonoksid (CO) i atmosfæren, noe som kan føre til mange alvorlige luftveissykdommer som bronkitt og astma.

Avfallsdeponering

Akkumulering og feilaktig avhending av avfallsprodukter er en annen luftkilde forurensing. Avfallsprodukter gir generelt økte nivåer av metan (CH4) i jordens atmosfære. Mens metan er ufarlig i sin opprinnelige form, reagerer det ofte med gassene i atmosfæren for å danne skadelige gasser som igjen forårsaker luftforurensning.

Andre vanlige årsaker

Dispergering av pollenkorn, vind erosjon, utslipp fra radioaktivt henfall som foregår i jordens skorpe, brenning av fossile brensler og kjemikalier som soppdrepende midler, insektmidler er noen av de vanlige faktorene som ofte resulterer i luftforurensing. Atmosfæren er et teppe av gasser som beskytter jorden mot den skadelige strålingen som sendes ut fra solen. Prosessen med tilsetning av skadelige og giftige kjemikalier og biologisk materiale inn i atmosfæren er luftforurensning. Forurensende stoffer kan forårsake ubehag og mange helserisiko hos individer, og også ødelegge de naturlige habitatene til plante- og dyrearter. Forskjellige trinn blir tatt over for å redusere utslippene av forurensninger for å redusere virkningen av luftforurensning på mennesker. Tallrike faktorer som bilutslipp, innendørs utslipp, røyking og avfallshåndtering anses å være blant de viktigste faktorene som bidrar til luftforurensning.