Hva er sporer?

 

Definisjon

Sporer er en type haploid, en unik type cellestruktur produsert av visse typer planter som et middel til reproduksjon. De er vanligvis bare en celle, designet for å bli utgitt av planten når de vokser fullstendig. Mens flere komplekse frø bruker en rekke metoder for å bryte seg bort fra foreldreplanten og flytte inn i gjestfri jord, sporer nesten bare gjennom luften for å finne steder som vil støtte ny vekst, selv om noen også drar nytte av dyr som pusser mot planter og bærer sporer langs på pelsen sin. Sporene er produsert av spesielle strukturer kalt sporangium, og planter eller plantedeler som lager dem kalles sporofytter.

Reproduksjon

Sporer deltar i en type aseksuell reproduksjon, og har hverken mannlige eller kvinnelige komponenter. Når en sporcelle er opprettet, kommer den med all genetisk informasjon fra sin overordnede plante og er i hovedsak en embryonal kopi. Når sporet rører ned på overflaten og begynner å vokse, produserer det en kopi av seg selv, befruktning seg selv, slik at sporet kan utvikle seg til en voksen plante. Selv om dette vanligvis skaper en genetisk kopi av foreldreorganismen, sørger små mutasjoner generelt for at sporet ikke vil skape en helt nøyaktig kopi.

Pollen

Sporer kan til og med forveksles med pollen, som er like organismer produsert ved blomstring planter. Begge er single-celled reproduktive strukturer, og begge har belegg som beskytter dem mot vann og vind, men de er egentlig forskjellige. Pollen er en del av den seksuelle reproduksjonsprosessen, og bærer mannlig genetisk informasjon til blomster. Sporer opptrer derimot i ikke-blomstrende planter, og reproduseres aseksuelt.

Planter

Sporer produseres av både frøfrie karplanter og ikke-vaskulære planter. Det vanligste eksempelet på vaskulære planter som skaper sporer er fernen, siden alle arter av fern bruker sporer til å reprodusere. Alle sopp produserer også sporer, sammen med moser, liverworts og andre ikke-vaskulære plantestrukturer som ikke har røtter eller ekte blader.

Oppretting

I likhet med pollen er sporer opprettet fra et utvalg av fruktbare celler som holdes i sporangium og dekket av et beskyttende lag av inerte celler. Disse fruktbare eller sporogene celler utvikles til slutt til morsporceller. Hver morselskap skaper fire separate sporceller. Disse sporceller grupperes sammen i kapsler til de blir modne. Kapslene frigjør deretter sporer ut i luften, vanligvis på bunnen av blader (i tilfelle av bregner) eller stengtrådene (i sopp). Sporer er aseksuelle produksjonsceller som brukes av enkle planter for å reprodusere. Deres jobb er å fange vinden og flyte gjennom luften til de finner en overflate de kan lande på og begynne å dyrke en ny versjon av anlegget. Siden sporer er veldig enkle versjoner av planter, krever de ikke samme krav til jord og sollys av mer kompliserte seksuelle planter, og kan vokse i områder som ville være ugjestmilde til de fleste store planter.