Fakta om geoder

 

Typer

Begrepet geoder genererer generelt bilder av klumpete bergarter, skåret i en halv med en innvendig forside av glitrende krystaller eller skinnende ugjennomsiktige lag, men det finnes andre typer geoder. Andre typer inkluderer logger, vugs og nodules. Loggeodene er avlange og kan oppnå store lengder.

Nodler oppstår når geodens hulrom er fullstendig fylt med et mineral. Disse er også kjent som tordenegg. Vegg er geoder som ligger i bergarter i stedet for inneholdt i separate sfæriske bergarter. h2> Formasjon Forskere er ikke helt sikre på hvordan geoder danner, men de har noen teorier. Ideen så langt er at de danner seg i gassen med gassgassbobler. Sten rundt boblen hardner og mineraler (karbonater eller silikater eller begge deler) legges gradvis på alle tilgjengelige overflater.Disse oppløste mineraler er inneholdt i hydrotermisk eller grunnvann. De kan også utvikle seg i sfæriske hule steder i sedimentære lag. Felles mineraler som finnes i geoder inkluderer mineraler som celestitt, agat, jaspis , ametyst og chalcedoni.

Betraktninger

Geoder kan ikke alltid være tørre inne. Når det er åpent, kan det oppstå vann fra det tidspunkt geodet utviklet. På grunn av variasjonen av mineralløsninger varierer geodene i farge og innhold . Kvartskrystaller som er klare, er de vanligste. Lilla ametyst krystaller dekorere interiøret fra andre. Alle geoder er unike når det gjelder farge og orientering på innsiden.

Misforståelser

Ikke alle geodene som selges, er naturlig farget. Geodes er noen ganger kuttet i skiver og kunstig farget.

Betydning

Iowa, en stat kjent for sine geode-innskudd, har geoden som dens statsrock (offisielt utpekt 1967), og har en statspark kalt Geode State Parkere. Denne feiringen av geoder stopper ikke med Iowa. I Ohio er en stor geode kalt Crystal Cave åpen for turer. Ofte finnes i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Namibia, og et felles syn på museumsgavebutikker, geoder er bergformasjoner som involverer en rekke mineraler. I det mest grunnleggende er geoder bergarter med et indre hulrom foret med et annet mineral.

Navnet geode kommer fra det greske ordet 'geode' som betyr 'jordisk'. Dette navnet er passende så mange geoder er runde, som små planeter - verdener av lys og stein til seg selv fanger fascinasjon hvor de blir oppdaget.