Interessante fakta om solen

 

Størrelse

Solen måler ca 870.000 miles over på sitt bredeste punkt og veier ca. 333.000 ganger jordens vekt. Faktisk representerer solens masse omtrent 99,8 prosent av hele massen av solsystemet ( det meste av resten blir tatt opp av Jupiter, slik at resten av planetene nesten ettertanke i ligningen). Det er omtrent 109 ganger jordens størrelse, og du kan passe mer enn 1,25 millioner versjoner av jorden til sin masse.

Varme

Solens varme varierer etter hvilket lag som måles. av sola er ca 6000 grader Kelvin. Kromosfæren over overflaten er mye varmere - ca 100.000 grader Kelvin - og koronaen over det som kan bli så varmt som 1 million grader Kelvin. Solens kjerne trumper selv de ekstreme tallene , med temperaturer over 13 millioner grader Kelvin.

Alder

Solen ble dannet for rundt 4,5 milliarder år siden. Det er for øyeblikket en hovedsekvensstjerne - om middelaldrende i stjernene - brenner opp sin enorme forsyninger av hydrogengass og omdannelse til helium. Når den går tom for drivstoff, begynner kjernen å krympe mens overflaten utvides til å bli en rød gigant. Den vil etter hvert ekspandere og oppsluke jorden i noen få milliarder år eller så.

Rotasjon

Solen spinner på sin akse, akkurat som jorden, og fullfører en full rotasjon o NCE hver 26. dag eller så. Men i motsetning til jorden roterer solen langsommere på polene enn ved ekvator. (Det gjør dette fordi det er mest sammensatt av gass, fargebåndene på Jupiter er skapt gjennom det samme fenomenet.) Ved polene tar rotasjonen omtrent 30 dager.

Polaritet

Solens s polaritet bytter om en gang hvert 11. år, noe som betyr at nordpolen og sørpolen bytter steder. Forskere er ikke sikker på hvorfor dette skjer, men de tror det innebærer en ukjent prosess som foregår inne i solens overflate. Antall solstråler øker dramatisk i denne perioden, og sender gigantiske skyer av gass ut i rommet. Solen er vår nærmeste stjerne, ansvarlig for lys og varme som opprettholder alt liv på jorden. Det er også midtpunktet til solsystemet, og gir det sentrum som alle planeter vender om. Den dikterer den grunnleggende syklusen av menneskelig kultur, og induserer oss til å vekke når den stiger og sover når den setter. Uten den ville vår planet være ingenting annet enn en frossen berg i rommet. Fakta om dens eksistens - og de tingene vi ennå ikke vet om det - er en kilde til konstant fascinasjon for astronomer.