Hvorfor står Flamingos på en fot?

 

Hypoteser

Aviærbiologer hadde tidligere lagt mange forklaringer på at flamingoer stod på ett ben. Den ene var det forhindret at beina ble sliten og ga dem en sjanse til å hvile. Et sekund var at det ville la dem flykte fra rovdyr raskere. Men andre foreslo at flamingoer, som delfiner, kunne la halvparten av hjernen sove om gangen, og hvilepoten ble styrt av resten av hjernen. Endelig foreslo folk at det bidro til å bevare kroppsvarme.

Eliminere hypoteser

Ved å se flamingoer i lange perioder fant Anderson og Williams at det tok lengre tid for dem å bevege seg hvis de hvilte på ett ben i stedet for to, og som hvilte på ett ben og deretter den andre tok mer energi. Det betydde at det stod på et bein gjort flamingoer mer sårbare for rovdyr, ikke mindre.

Konklusjoner

Williams og Anderson så på flamingoer på Philadelphia Zoo og fant at flamingoer var mer sannsynlig å stå på ett ben i vannet enn på land. De så også at når vannet var varmere, ville flere fugler være på to ben. De konkluderte med at flamingoer var å unngå varmetap til vannet. Ved å nedsenke bare en fot, kunne flamingoer kutte det i halvparten.

Funksjoner

Under observasjon av flamingoer, oppdaget forskerne også hvilket ben fuglene stod på. De så at mens flamingoer har en tendens til å tilbringe lange perioder på en fot, foretrekker de ikke et ben over det andre. Gunstige en fot kan forårsake sirkulasjonsproblemer og skade benet, så det var fornuftig at de fordelte byrden jevnt.

Andre funn

Selv om Anderson og Williams ikke fant flamingoer å foretrekke å ligge på ett ben over den andre, fant at når de hvilte på hodet, var det en sterk tendens til å ha hodet til høyre. Fugler som hvilte hodene til venstre var mer sannsynlig å ende opp med å engasjere seg i aggressiv oppførsel med andre medlemmer av flokken. Sosial dynamikk er viktig i disse svært sosiale fuglene. Zoo besøkende spør ofte hvorfor flamingoer står en fot - denne nysgjerrige oppførselen blir ofte observert av publikum. Inntil nylig hadde forskere bare gjetninger om svaret. I 2009 ble en atferdsstudie av Matthew Anderson og Sarah Williams, publisert i Zoo Biology, den første som observerte flamingoer for å finne ut hvorfor de oppfører seg på denne måten. Beviset antydet flamingoer forsøker å forhindre varmetap til vannet de 'wading in'.