Hva er betydningen av apoptose?

 

Fakta Apoptose er en aktiv celleprosess, og tar derfor både energi og informasjonsflyt. Apoptotiske celler endres i størrelse, form og sammensetning. De løsner seg fra omgivelsene og krympes. Samtidig blir deres kromosomer kondensert og fragmentert. Prosessen kan initieres fra interne cellesignaler, signaler fra nærliggende celler eller fra immunsystemet. I motsetning til nekrose, ødelegger apoptose ikke det omkringliggende vevet.

Historie

Embryologer beskrev først ideen om kontrollert celledød i begynnelsen av 1800-tallet, kort tid etter etableringen av celleteori. Begrepet apoptose kom imidlertid ikke inn i spillet før 1972, da John Kerr, Alastair Currie og Andrew Wyllie publiserte en artikkel som beskriver forskjeller mellom kontrollert og ukontrollert celledød. Kreftceller har en tendens til å ha defekte kontroller av veiene som ellers ville forårsake apoptose.

Funksjoner

Apoptose virker i flere sammenhenger. I utviklingen tillater apoptose definisjonen av form. F.eks. Er fingrene av føtale hender webbed, men vevet mellom fingrene adskiller seg når cellene dør. Apoptose er også gunstig som en naturlig anti-kreft mekanisme. Når en celle DNA blir skadet, kan en celle gjennomgå apoptose, bevare organismenes sunne tilstand. Celler som har blitt skadelig på grunn av sykdom, gjennomgår også apoptose.

Potensial

Omtrent halvparten av de kjente kreftene har mutasjoner i en av de viktigste regulatorene av apoptotiske veier, p53 og mange andre kreftformer har mutasjoner i forskjellige regulatorer. Denne funn har fokusert kreftforskning på gjenopprettelse av apoptoseveier som mulig kreftbehandling. Hvis de kunne returneres til normal, ville tumorceller begå selvmord mens du forlater resten av pasienten sunn. Dette vil unngå problemet med å finne stoffer som selektivt dreper kreftceller over friske celler.

Overveielser

Mens apoptotiske veier er en lovende linje med kreftforskning, kan det også være farlig. Alle celler, ikke bare kreftceller, har mekanismer på plass for apoptose. Anti-kreftbehandlinger må være rettet mot å fikse systemet som har brutt seg. otisk aktivitet ville være farlig for alle cellene. Fordi mange kreftceller er immun mot utvendige signaler som forteller dem å gå inn i apoptose, vil det bare være å fremme døde friske celler i stedet for kreftceller. Apoptose er prosessen med programmert celledød. Mens død av en enkelt celle resulterer i organismenes død for enkeltcellede organismer, har mangecellede organismer ofte nytte av tapet av skadede og syke celler. Apoptose er også viktig i utviklingen, og fjerner unødvendig vev. Det er forskjellig fra nekrose, som refererer til ukontrollert celledød. Misregulert apoptose har blitt involvert i sykdommer som kreft (utilstrekkelig apoptose) og Wilsons sykdom (overdreven apoptose).