Hva er et spektrometer?

 

Grunnleggende formål

Spektrometre har en rekke bruksområder i vitenskapsindustrien, spesielt i astronomi og kjemi. Alle spektrometre har tre grunnleggende deler - de produserer et spektrum, sprer spekteret og måler intensiteten av linjer produsert fra spektret. Hvert stoff og element produserer forskjellige lysfrekvenser og mønstre som er som deres egne fingeravtrykk. Ved hjelp av dette prinsippet kan forskere analysere ukjente stoffer og materialer ved hjelp av spektrometre, og sammenlign deretter resultatene med kjente mønstre for å bestemme sammensetningen av testemnet.

Historie

Roten til spektrometrene går tilbake til 300 f.Kr. da Euclid begynte å jobbe med sfæriske speil. På slutten av 1700-tallet laget Isaac Newton ordet spektrum for å beskrive rekkevidde av farger som ble spredt gjennom et prisme. Analysering og videre studier av fargeteori fortsatte gradvis og i begynnelsen av 1800-tallet begynte de første spektrometrene å fremstå av ulike forskere. De tidligste spektrometrene benyttet en liten spalte og linse som passerte lys gjennom et prisme for å bryte lyset inn i et spektrum som projiseres gjennom et rør for analyse. Teknologiske fremskritt har kontinuerlig raffinert dette verktøyet med den nyeste utviklingen som blir mer databasert.

Slik bruker du

Spektrometre er ganske enkle å sette opp og bruke. Generelt er spektrometeret slått på og tillatt å varme opp helt før bruk. Den er lastet med et kjent stoff og kalibrert ved en bølgelengde som ligner den av den kjente substansen. Når maskinen er kalibrert, blir prøveprøven lastet inn i maskinen og et spektrum bestemmes for prøven. Bølgelengdene analyseres og sammenlignes med ulike kjente avlesninger for å bestemme sammensetningen av den nye substansen. Denne prosessen kan på samme måte gjøres uten å legge en egentlig substans inn i et spektrometer, men bare å tillate lys å passere gjennom maskinen til avlesning. Astronomer bruker ofte denne metoden ved hjelp av lys fra det dype rommet.

Slik fungerer det

For nøyaktig å bestemme et spekter for stoffer, må en gassform av stoffet bli utsatt for lys og et spekter opprettes. Så når prøver blir lastet inn i spektrometre, fordamper den høye temperaturen på maskinen den lille prøven, og lyset brytes i samsvar med sammensetningen av stoffet som testes. Ved bruk av spektrometre for astronomiske formål analyseres innkommende bølgelengder og frekvenser fra rommet på lignende måte for å bestemme sammensetningen av himmelsk materie.

Bruk

Forskere kan bruke spektrometre for å bestemme sammensetningen av nye funn de gjør enten på jorden eller i fjerne galakser. For eksempel kan en kompleks sammensatt substans analyseres og de forskjellige elementskomponenter kan bestemmes. Også bruken av spektrometri i det medisinske feltet vokser i popularitet som det kan brukes til å identifisere forurensninger eller nivåer av forskjellige stoffer i blodet for å oppdage mulige sykdommer eller uønskede toksiner. Et spektrometer er et vanlig verktøy som brukes av ulike forskere for å bestemme informasjon om et objekt eller stoffer gjennom analysen av dets lysegenskaper. Ukjente sammensetninger brutt ned i grunnleggende elementskomponenter eller lys utstrålet fra fjerntliggende galakser kan brukes til å bestemme informasjon om romobjekter, inkludert deres størrelse og hastighet.