Hvilke typer energi blir forvandlet til elektrisitet?

 

Kinetic

Den mest vanlige måten å lage strøm på er ved å utnytte bevegelsen til en maskin. Dette kalles kinetisk energi. Den delen som gjør at elektrisiteten kalles en generator; i det spinner en trådspole i et magnetfelt, som produserer en strøm. Andre maskiner, vanligvis turbiner, kjører generatoren. Turbinene kan bli drevet av damp, vind eller fallende vann.

Termisk

Du kan bruke et termoelement for å lage små mengder strøm direkte fra varme. Her skaper temperaturforskjellen mellom to flater en spenning i en sandwich av to metaller. Fordi de produserer kun milliwatt av makt, ser de hovedsakelig bruk som temperaturmålere.

Nukleær

I et atomkraftverk brukes energi fra radioaktivitet til å varme vannet, noe som gjør at damp driver en turbin og en generator . Selv om dette bruker kjernekraft til å produsere elektrisitet, gjør kinetisk energi arbeidet. Kjernebatterier, derimot, skaper strøm direkte fra radioaktivt henfall. Kjernematerialer i batteriet, som for eksempel americium, avgir en strøm av ladede partikler. Dette brukes til å lage en elektrisk strøm. Kjernebatterier brukes til hjertepacemakere og dype romprober.

Kjemisk

I et batteri brukes kjemisk energi til å skape strøm. Energien kommer fra ioner --- ladede molekyler --- forene i en nøytral forbindelse. Når de positive og negative terminalene til batteriet er koblet til en krets, blir den kjemiske energien i ioner elektrisk energi. Kjemikaliene i batteriet bestemmer spenningen; beløpet bestemmer total kapasitet. Når kjemikaliene er oppe, stopper strømmen. Oppladbare batterier lar deg reversere reaksjonen og skape 'friske' kjemikalier fra den brukte forsyningen. Opprettelse av strøm bruker kjemikaliene, og regenerering av kjemikaliene tar strøm.

Solar

Fotovoltaiske (PV) celler konverterer lys fra solen eller andre kilder til elektrisitet. Elektroner i PV-cellen, laget av silisium, kadmium eller andre halvledere, mobiliseres av lysets energi; Dette kan brukes som en elektrisk strøm. Hver celle kan levere flere milliwatt av kraft; et typisk solpanel til hjemmebruk gir ca 100 watt. Moderne sivilisasjon er avhengig av elektrisitet for å lyse gatene, kjøre datamaskinene og drive våre endeløse gadgets. Elektrisitet er imidlertid ikke en naturlig ressurs, det må gjøres. I 2009 har vi nå mange kilder til elektrisitet, fra batterier til vindkraftverk til atomkraftverk, men bare en håndfull fysiske prinsipper styrer dem alle. I hvert tilfelle blir en grunnleggende form for energi forvandlet til elektrisitet.