Informasjon om triglyserider

 

Struktur

Strukturen av triglyserider dannes ved bruk av en esterbinding mellom molekylet glycerol og tre fettsyrekæder. Glycerol inneholder tre karboner for ryggraden med tre alkoholgrupper festet til hver enkelt. Esterbindingen dannes mellom alkoholgruppene på karbonene og alkoholgruppene på fettsyrekjedene for å danne et triglyserid.

Lipider

Triglyserider kategoriseres som lipider. Lipider er høye energikilder som brukes av kroppen, slik at ubrukte lipider lagres for fremtidig bruk. Lipider lagres i hvitt fettvev, som også fungerer som beskyttelse og pute for organer. Når kroppen har behov for energi fra lave glukose nivåer, slippes lipider ut i blodet. Cellene opptar lipidmolekyler og bryter ned fettsyrebindinger for å skape energimolekyler.

Kolesterol

Kolesterol er ansvarlig for å fjerne høye mengder triglyserider i kroppen og bringe molekylet tilbake til leveren for resirkulering. Kolesterolet som er ansvarlig for resirkulering av triglyserid er høytydelses lipoproteiner (HDLs), også kjent som godt kolesterol. HDLs eliminerer høye triglyseridnivåer, som er vist å være en årsak til hjertesykdom hos mennesker.

Hjertesykdom

Høye triglyserider er en faktor i hjertesykdomsrisiko. Høye HDL-nivåer er forbundet med å senke triglyseridnivået i blodet siden de bringer molekylene tilbake til leveren. LDLs (lipoproteiner med lav tetthet) distribuerer triglyserider til vev, så derfor er LDL forbundet med høyt triglyseridnivå og hjertesykdom. Andre forhold som diabetes, høyt blodtrykk og fedme er også forbundet med høye triglyseridnivåer.

Senking av triglyserider

Senking av triglyserider oppnås gjennom diett og medisinering. For de fleste er en endring i livsstil tilstrekkelig. Spis færre fettstoffer og konsumere mat med høy omega-3 fettsyrer. Disse matvarer, som fisk og linfrøolje, er forbundet med høye HDL-nivåer. Trening er også et vanlig element i senking av triglyserider. Triglyserider er fettsyremolekyler som sirkulerer i blodet. Triglyserider bæres til fettvev der de lagres og senere returneres til celler hvor de brukes til energi. Triglyserider finnes i fett og oljer i kostholdet ditt. De består av en alkoholgruppe og bundet til tre fettsyrekæder. Selv om fett er den beste energikilden for kroppen, fører det for mye til hjertesykdom og fedme.