Negative effekter av sur regn

 

Kjemi

Kjemisk oppstår det surt regn når karbondioksid flyter gjennom atmosfæren og kombinerer med vann. H2O av vann og CO2-blandingen for å danne H2CO3, en syreoppløsning. Selv om dette er en mer vanlig type surt regn, kan andre forurensninger som svoveldioksid og nitrogenoksid dannes forskjellige syrer i sin egen rett. Disse syrer kan reagere med forskjellige mineraler på jordens overflate, spesielt kalsitt som kalkstein. Kalkstenen er oppløst av syre, men i prosessen motvirkes de sure nivåene av regnet og spres.

Menneskelige strukturer

Noen av de største skadene fra surt regn forekommer på menneskelige strukturer. Dette ses i de velkjente eksemplene på rask slitasje på steinbygninger og utendørs statuer laget av marmor eller andre kalsittmaterialer. Syren samhandler med denne steinen og spiser den bort, noe som nøytraliserer de farlige effektene syren kan ha på dyrelivet, men også ødelegger artikkelen og nytte av visse steinarbeid. Dette gjelder også for visse typer maling, spesielt bilmaling, hvor etsning og slitasje er notert.

Vann

Regnet siver naturlig i grunnvannet og går gjennom jord til overflatevann, som bekker og vann. På vei mot grunnvann, blir surt regn nøytralisert av mineriene det møter, men avrenning i overflatevann kan utgjøre mer farlige problemer. Først av alt har alle innsjøer og bekker et generelt pH-nivå (ofte mellom 6 og 8) som gjør det mulig for naturlige organismer å overleve i lokalområdet. Hvis denne balansen blir for sur, kan den drepe noen slags mindre organismer, som igjen påvirker hele matkjeden. I tillegg kan surt regn eksponere visse metaller i den omkringliggende steinen og vaske dem i vannet. Noen metaller, som for eksempel aluminium, er giftige for omkringliggende dyreliv.

Skog

Skaden surt regn kan føre til at skogene avhenger av jordens buffringsevner. Jord som kan nøytralisere surt regn, vil beskytte trærne mot betydelig skade, mens jord med lave bufferkvaliteter vil tillate at surt regn absorberes av trær eller vil slippe giftige metaller inn i jorden som kan skade plantelivet. Sunt regn kan også forårsake skade på blader på bredbladetrær, og hemmer deres evne til å fotosyntesere. Selv om dette sjelden dreper trær direkte, kan de kombinerte faktorene stoppe veksten og sakte ødelegge skogene.

Menneskelig helse og synlighet

Syr regn kan forårsake betydelige synlighetsproblemer på grunn av utslippene som stiger gjennom luften og blander seg med vanndampen. Dette kan hemme både naturopplevelsen og, enda viktigere, aktiviteter der det er behov for visuell klarhet, for eksempel å lete etter branner. De sure egenskapene til regnet har kun vist seg å påvirke menneskers helse negativt ved innånding gjennom lungene. Syrepartiklene kan absorberes gjennom lungevevvet og forårsake lunger og hjerteproblemer over tid. Syr regn er forårsaket av visse typer forurensning som frigjør karbon, svoveldioksid og lignende partikler i luften. Disse partiklene blandes med vanndamp og gir den en sur kvalitet som fortsetter ettersom vanndampen er samlet inn i skyer og faller som regn. Dette høyere sure innholdet har vært knyttet til flere farlige effekter.