Hva er Anaerob Respiration?

 

Historikk

Anaerob åndedrett antas å være den eldste formen for cellulær respirasjon. Den er fortsatt ansatt av mange enkeltcellede organismer, spesielt i anoksiske omgivelser (som ikke inneholder oksygen), som for eksempel noen elv.

Alkohol

Den anaerobiske respirasjonen av enkelte planter og gjær produserer etanol, som er grunnlaget for forbruk av alkoholproduksjon

Energiproduksjon

Anaerob åndedrett er en mindre effektiv måte for cellulær energiproduksjon, og produserer kun to molekyler ATP til 40 produsert ved aerob åndedrett, men det er en raskere metode.

Baking

Den anaerobiske respirasjonen av gjær og karbondioksidet fører til at brød stiger.

Trening

Under intens fysisk aktivitet bruker muskler anaerob respirasjon, som produserer melkesyre. Melkesyreoppbygging er årsaken til at musklene blir svake under anstrengelse og sår etterpå. Mobil respirasjon skjer på to måter. Aerob åndedrett er oksygenbasert cellulær respirasjon. Anaerob åndedrett er cellulær respirasjon som oppstår uten oksygen. Prosessen med anaerob respirasjon begynner med å bryte ned glukose (sukkermolekyler) som produserer pyruvsyre. Pyrodruesyren gjennomgår deretter en fermenteringsprosess for å produsere ATP, hvilke celler anvender for energiproduksjon. Mennesker er i stand til å utføre både aerob og anaerob cellulær respirasjon.