Rinjani vulkaninformasjon

 

Geografi

Mount Rinjani ligger på øya Lombok i Lesser Sunda Islands of Indonesia. Toppmøtet når 12.224 meter, noe som gjør den til den nest høyeste vulkanen i Indonesia. Mount Rinjani ligger i en biogeografisk sone kalt Wallacea som ligger mellom Asia og Australia. Wallacea er et møtested for arter som finnes i begge regioner og et av de mest biologisk mangfoldige områdene i verden.

Funksjoner

Mount Rinjani er en aktiv stratovolkan. Det er en innsjø i krateret på toppmøtet som heter Segara Anak, noe som betyr 'barn av havet.' Stigende ut av sjøen er en andre ventilasjon kalt Barujari som dukket opp under de mange utbruddene på midten av 1990-tallet. Det er skoger og fosser som dekker skråningene til Rinjani, mens basen er viet til landbruket. Fertile vulkanske jordarter i nærheten av Mount Rinjani vokser avlinger som ris, soyabønner og vanilje som opprettholder de lokale landsbyboerne.

Eruptiv historie

Mount Rinjani og nærliggende Barujari har en omfattende utbruddshistorie som begynte i 1847 og fortsetter til i dag ; Den siste utbruddet i august 2009 var i april samme år. Fordi Rinjani har flere ventilasjoner med forskjellige navn, er utbruddshistorien preget av utbrudd fra sentralventilen, Rinjani og den ekscentriske ventilen, Barujari. Utbruddene har variert i alvorlighetsgrad fra dødelig med store lavastrømmer til rene røykplumer med rystelser.

Økoturisme

I 1997 ble det opprettet et nasjonalparkssystem som inkluderer Mount Rinjani, Segara Anak og varme kilder. Nasjonalparken er for tiden stengt, og håper å gjenåpne i august 2009, på grunn av Barujaris siste utbrudd. Innenfor parken er det turstier til både Segara Anak og til toppmøtet. Det er en vanskelig trek, så lokale landsbyboere er tilgjengelige for å fungere som guider. Lokalbefolkningen tilbyr også turer i landsbyene deres for å dele sin livsstil og selge håndlagde varer. Økoturisme er et nyutviklet konsept for Indonesia; På Lombok opprettholder den og yter finansiering til nasjonalparkssystemet mens den støtter lokaløkonomien.

Lokale tradisjoner

Lokalbefolkningen på Lombok er de balinesiske og Sadak-stammene; Rinjani anses av dem å være hellig, og tusenvis gjør pilegrimsferden til Segara Anak hvert år for å kommunisere med gudene og helbrede sine ulike plager i varme kilder. Toppmøtet sies å være plasseringen av kongedømmet Dronningen av Rinjani , kalt Anjani. Ifølge legenden, hvis du ser opp fjellet til Segara Anak, og du ser at det er stort, vil livet ditt vare lenge. Hvis du gjør det motsatte og ser at sjøen er liten, kommer du til å dø snart. Rinjani vulkanen er en av 155 vulkaner på den indonesiske øygruppen. Indoneserne ærer vulkanene for næringsstoffene de legger ned i jorden og den åndelige veiledningen de tilbyr, men historisk Krakatoa er aldri langt fra alles sinn. Mount Rinjani ligger i et nasjonalparkssystem støttet av indonesisk øko-turisme. Det er nært overvåket fordi det fortsatt er svært utbrudd.