Sandfly livssyklus

 

Egg

Den kvinnelige sandflyet legger 30 til 70 egg og sprer dem rundt flere forskjellige steder. Eggene er avlange og ovale. Innen en til to uker, med mindre betingelsene blir for kalde for eggene å utvikle, vil de luke. Hvis forholdene blir for kalde, kommer eggene inn i diapause, som er en type søvn spesifikk for insekter. I løpet av denne dvalemodus-tilstanden vokser egget ikke. Det vil begynne å vokse igjen når temperaturen begynner å varme.

Larver

Larver som kommer fra eggene har ikke ben og er hvite med en mørkt hode. De fôrer på døde organiske stoffer og er ofte funnet i sprekker i vegger eller bergarter, dyrgraver, grotter eller i forfallende blader.

Pupae

Etter larvstadiet går den utviklende sandfly inn i puppetrinnet på flytende rusk eller nær vannkanten. Puppene er gyldenbrune og kort før flyet kommer fram, blir vingene og øynene svarte. Pupal utvikling tar fem til ti dager med den voksne som ofte kommer fram like før daggry. Den mannlige fluen oppstår vanligvis rundt 24 timer før hunnene.

Voksen

Bare den kvinnelige voksen sandflyet vil suge blod, som hun må ha for eggproduksjon. Både mannlige og kvinnelige fôr på planter.
De voksne er mindre enn en sekstende av en tomme lang. Fordi sandflies er så små, har de kallenavn som 'no see' ums 'og' punkies '.

Reproduksjon

Sjøfuglen vil mate seg i nærheten av verten, med avl forekommer oftest i nærheten av saltmyrer. Noen arter gjør

Sykdommer

Leishmaniasis er blant de mest anerkjente sykdommene som overføres av sandflies, og det kan infisere mennesker, hunder, katter , hester og husdyr.
I tillegg til denne sykdommen kan sandflies også overføre bakterien som forårsaker bartonellose, Sandfly feber virus, Toscana virus, Chagres virus og Punta Toro virus. Det er 700 arter av sandflies og ca 10 prosent av disse artene er kjent for å overføre til sykdommer til mennesker. Sandflies finnes hovedsakelig i tropiske omgivelser, men noen arter finnes i mer tempererte områder i verden.
Kvinnelige sandflies suger blod fra pattedyr - inkludert mennesker - og overfører sykdommen lishmaniasis, blant andre sykdommer. Omtrent 2 millioner nye sykdomsfall diagnostiseres hvert år hos mennesker.
Livsyklusen til en sandfly ligner på andre insekter, går gjennom et egg, larver, pupper og voksenstadiet.