Hvorfor er Blueprints Blue?

 

Prosess

En arkitekt, designer eller designeren overfører først alle utkast til sporpapir i en endelig design. Dette klare sporpapiret er satt mot en del av blåkopi papir som er like stor, og deretter vises et lys gjennom sporet på det faste papiret. Etter flere minutter blir blåkopien tatt og nedsenket i en utviklingsløsning, hvor den blir blå på alle områder bortsett fra de som en gang er dekket av linjene i sporpapiret. Blåkopien henges og tørkes til den er klar til bruk.

Blåkopi

Papiret som brukes til å lage tegninger, starter med et spesielt belegg laget av ammonium jerncitrat, en syntetisk forbindelse som i sin uendrede tilstand ser hvit ut, som vanlig papir. Den viktigste delen av denne forbindelsen er jernelementet, som er i en oksidasjonstilstand med tre oksygenatomer. Disse tre ioner er ustabile og, gitt den riktige kjemiske reaksjonen, kan forandre seg og bevege seg rundt, og skape en ny sammensetning.

Kjemisk reaksjon

Den første kjemiske reaksjonen oppstår når lys rammer ammoniumjerncitrat. Energien til lysbølgene passerer gjennom jerntilstedeværelsen og spenner oksygenatomene til en til slutt brister fri. Ammonium ferriscitratet (med jernet som har tre oksygenatomer) blir ammonium jernholdig citrat (med jern som bare har to oksygenatomer), da alle jernpartikler av forbindelsen mister en oksygenkomponent ... bortsett fra de som ikke er utsatt for lys, jern under sporingslinjene.

Når blåkopien er nedsenket i kaliumferricyanid-løsningen, reagerer alt ammonium-jernholdig citrat på kjemikaliene og blir en helt ny blanding, en gang kjent som 'preussisk blå' på grunn av sine blåfargete egenskaper . Denne blåkjemikalien klamrer seg til papiret, mens blandingen som fortsatt har tre oksygenatomer, forblir uendret. Når blåkopien er vasket, forblir bare den preussiske blåen, og etterlater den spore konturen fast intakt.

Diazotype

I dag brukes en mer moderne prosess ofte i stedet for denne gamle metoden ved å benytte diazoniumsaltets egenskaper. Dette saltet belegger utskriftssiden, men dens fargekvaliteter blir ødelagt ved lyseksponering. Bare diazoniumsaltet under sporlinjene overlever, og dette behandles med en løsning som gjør det mulig å binde seg sammen med papiret og dannes i en bestemt farge. Disse utskriftene viser mørke linjer mot en hvit bakgrunn.

Fordeler

Siden mange sett med tegninger ofte krever mange kopier og vanligvis er svært store, forblir det langt billigere å bruke en ammonium jern-citrat- eller diazoniumsaltreaksjon enn til skriv ut alle sidene på en storskala skriver. Blueprinting er prosessen med å overføre arkitektoniske planer fra utkast til papir som en endelig design som brukes av entreprenører og byggearbeidere til å bygge design. Den kjemiske prosessen som ble brukt til å lage tegninger, resulterer i blå papir med hvite linjer som beskriver informasjonen som er skrevet av arkitekten. Siden det ikke er brukt blekk, kan designen ikke være flekkete eller uskarpe og er ikke utsatt for fading av sollys eller andre faktorer. Blåtrykkssystemet ble påbegynt på 1800-tallet, og brukes fortsatt av noen arkitekter i dag, selv om andre metoder også er utbredt.