Hvor kan neodym bli funnet?

 

Ores

Den høyeste konsentrasjonen av naturlig forekommende neodym er funnet i bastnaesitt, monazitt og xenotim. Neodymium oppstår alltid i forbindelse med jordalkalimetall lantan, som er en sammenkobling kjent som didymium. Neodym-inneholdende malmer inneholder ofte også cesium, praseodym, thorium og yttrium.

Magneter

Magneter av neodym-jern-bore produserer sterke magnetfelt uten å kreve oppvarming eller kjøling, og legeringsmagneter kan gjøres ganske små uten å ofre attraktiv kraft. Elektroniske enheter der man finner magneter av neodym legering, inkluderer medisinske bildeapparater, sikkerhetsalarmer og automatiske låsesystemer, harddisker, fjernsyn og generatorer. Neodym-legeringsmagneter har også applikasjoner for magnetisk terapi.

Welder's Goggles

Den lilla-til-røde farge for glass som brukes i sveisebriller kommer fra tilsetning av neodym i form av didymium. I tillegg til mørkere glasset, legge til neodym, tillater også det behandlede glasset å absorbere store mengder lys uten å føre det gjennom til sveisens øyne.

Lasere

Neodymbehandlet glass kan også brukes til å fokusere eller sammenføye, visse bølgelengder av lys. Denne egenskapen betyr neodym kan bli funnet som en viktig ingrediens i både laserlinser og krystaller. Når det brukes i laser krystaller, er neodym kombinert med yttrium, aluminium og granat, og enheten er kjent som en neodym-YAG laser. Ifølge nettstedet Hyperfysikk er neodym-glasslasere førstevalget for forskere som ønsker å definere egenskapene til atomfusjon.

Emaljer

Legge til neodym til emalje produserer farger som ligner på sveiserens briller. Klassifisert som et sjeldne jordmetall, forekommer elementet neodym i spormengder i mange mineralmalmer og fremkommer i mange kommersielle produkter og vitenskapelige enheter. Kombinert med andre metallelementer, gjør neodymium en kraftig magnet med unike egenskaper. Neodymium har også flere applikasjoner for produksjon av glass og emaljer.