Hva er de unike egenskapene til vann?

 

Kjemiske egenskaper

Du vet sikkert at vann består av tre atomer: ett oksygen og to hydrogener. De to hydrogenatomer er på samme side, som sett her. Oksygen er mer massiv, og trenger to elektroner for å fylle sin bane; hydrogen trenger bare en. Som sådan utøver oksygenet en sterkere trekk på de delte elektronene enn hydrogen, noe som betyr at de delte elektronene tilbringer mer tid med oksygen enn de gjør med hydrogen. Resultatet er en liten positiv belastning på hydrogensiden, og en liten negativ ladning på oksygensiden.

Overflatespenning

På grunn av denne lille ladningen er vannet klebrig. Det er derfor det kan danne dråper, og hvorfor i et glass vann væser kurven opp på sidene. Disse eksemplene illustrerer vannets ekstremt høy overflatespenning, et resultat av de ovenfor beskrevne kjemiske egenskapene. Enkelt sagt, medfører det at vannholdige vannholdninger holder sammen bedre enn de fleste væsker.

Universal Solvent

Tro det eller ikke, det er ingen kjent væske som kan oppløse mer enn vann. Dette kan være en egenskap av vann som vi tar for gitt under omrøring av sukker til te, men tenk på dette: det er vannets tendens til å oppløse så mange faste stoffer som gjør det mulig å bære næringsstoffer, mineraler og mange andre stoffer gjennom blodet ditt . Det er også denne egenskapen som gjør vannet til en så sterk geologisk kilde --- som en elv strømmer det tar med seg verdifulle mineraler og proteiner, ikke en liten del av det som gjør landet nær elver så fruktbare.

Tre stater < / h2> Vann er det eneste stoffet som finnes i alle tre fysiske tilstander --- flytende, fast og gass --- naturlig ved jordens temperatur. Alle tre tilstandene er i naturen viktige måter å vandre på, flyter eller lagres. Vann syklus innebærer at regn faller, blir brukt av planter og til slutt fordampes igjen for å falle et annet sted. Frosset vann i form av snø i fjellet er også en stor vannkilde for elver overalt på jorden. Tre stater er av vital betydning for livet på jorden.

Holder varme

Vannet kan adsorbere mye varme før det blir varmt og slipper det varme veldig sakte. Det er derfor at innsjøer og hav har en slik dyp innvirkning på været. Reise til Nova Scotia, Canada, under våren, og kalde temperaturer kjører lenge - et resultat av det kalde vannet i Nord-Atlanteren som regulerer temperaturene. Buffalo, New York, har en tendens til å bli hamret med snø fordi skyer som blåser over de store innsjøene, blir avkjølt av det kalde vannet. Omvendt er området Seattle Washington mye varmere enn dens lengdegrad ville foreslå, resultatet av nærliggende varme havstrømmer. Forskere blir veldig begeistret når det kommer spor av vann på en annen planet; aviser vil kunngjøre det et eller annet sted på forsiden. For de uinitierte er dette kanskje forvirrende --- vann er så allestedsnærværende her på jorden som det virker rart at det ikke ville være tilfelle på andre planeter. Vel, livet som vi vet det, er avhengig av vann og dets unike kjemiske egenskaper, så vidt vi vet, er vann ikke vanlig på andre planeter. For å virkelig forstå vannets betydning må du forstå sine unike egenskaper.