Alkaner med kjemisk formel C4H10

 

Alkaner med færre enn fire karboner

I de fleste karbonforbindelser har karbon en valens på fire, mens hydrogen har en valens av en. Således er den eneste en-karbonalkanen metan: CH4. Se figur 1.
På samme måte er det bare en to-karbonalkan, nemlig etan: CH3-CH3. Se figur 2.
Det er to trekarbonalkaner. Den ene er propan: CH3-CH2-CH3. Legg merke til at formelen for propan også kan skrives enkelt, C3H8. Så hva er den andre tre-karbonalkanen? Syklopropan: (CH2) 3. Dette molekylet er trekantet. Se figur 3 for propanene.

Alkaner med fire karboner

Nå kommer vi til firekarbonalkanene. Den ene er rettkjedet butan, også kalt n-butan (n betyr normal). CH3-CH2-CH2-CH3. Et sekund er isobutan, eller (CH3) 3-CH. For å se hvordan det ser ut som et lite tydeligere, se figur 2. Det er to ytterligere firekarbonalkaner, hvorav den ene er cyklobutan, (CH2) 4. På papir ligner det en firkant. En annen er metylcyklopropan. På papir ser det ut som en trekant med en metylgruppe (CH3) som stikker ut fra ett vertex. Se figur 4 for strukturen av alle fire firekarbonalkanene.

C4H10-alkaner

Vel, da er det fire C4H10-molekyler? Nei. Merk av de fire karbonalkanene, både cyklobutan og metylcyklopropan har bare åtte hydrogener.
Når forbindelser har nøyaktig samme type atomer i dem i nøyaktig samme andel, men har forskjellige strukturer, kalles de isomerer. Således er butan og isobutan isomerer av hverandre og cyklobutan og metylcyklopropan er isomerer av hverandre, men bare butan og isobutan er C4H10-alkaner.

Egenskaper av 1 til 4 karbon-rettkjedealkaner

Generelt sett som kullkjeder vokse lenger, øker kokpunktene. Således metan kokes på minus 162 grader, etan kokes på minus 89 grader, propan kokes på minus 42 grader Celsius og butan koke på omtrent minus 1 grader Celsius.
Andre fysiske og noen ganger kjemiske egenskaper kan forutsies ved å vurdere strukturen av alkanene.

Bruk av C4H10-alkaner

C4H10 og andre hydrokarbonalkaner brukes ofte til drivstoff, løsningsmiddel og for deres chilling egenskaper, som isobutan s bruk for å fjerne tyggegummi og lys voks fra teppet. Kullatomer kan binde seg til seg selv i det hele tatt uendelig. Dette gjør et stort utvalg av molekyler mulig å ha alle mulige kjemiske egenskaper. I tillegg er det en rekke bindingstyper som karbonatomer kan danne med hverandre, inkludert enkeltbindinger, dobbeltbindinger og til og med tredoble bindinger. Molekyler laget utelukkende av karbon og hydrogen, hvor alle bindingene er enkeltbindinger, kalles alkaner.