Kilden til infrarødt lys

 

Blackbody Stråling

Blackbody-stråling er stråling utgitt av alle gjenstander med varmeinnhold. Hvis en gjenstand eller kropp er malt slik at den ikke reflekterer, og det ikke er en varmekilde, vil den gjennomsnittlige frekvensen av strålingen fra den variere med dens temperatur. Strålingen vil være i et kontinuerlig spekter, men visse områder vil overveie.

Eksempler på stråling av svarte legemer

Solens overflate, oppvarmet av fusjon fra dypere inn, virker som en svart kropp. Det vises synlig, ikke svart, fordi temperaturen er så høy. Smeltet metall og lava avgir også synlig blackbody stråling. Jordobjekter utsender generelt i infrarødt (eller 'under rødt') område ved normal temperatur, og er ikke bare svarte på grunn av reflekterende lys. Derfor er vi omgitt av infrarøde kilder.

IR-lysdioder

Infrarøde lysdioder brukes i fjernkontrollenheter, optiske mus, infrarøde tastaturer og andre vanlige applikasjoner. Halvledere som produserer disse bølgelengder er galliumarsenid og aluminium galliumarsenid.

IR-lasere

En bærbar infrarød laser har utviklet seg ved Northwestern University for å oppdage eksplosiver ved sikkerhetskontrollpunkter. Infrarøde lasere er generelt tunge og ineffektive. Imidlertid er de nyttige på grunn av den identifiserende signaturen som materialer gir av når de bestråles med infrarød, hvilket motiverer utviklingen av en praktisk, mobil romtemperatur IR-laser.

IR-lasere brukes også i plasmafusion diagnostikk for å redusere interferens med de ustabile gassene som er involvert.

Astronomi

Himmelen er full av infrarøde kilder. Stjerner, inkludert solen, avgir halvparten av lyset i infrarødt. Kulere stjerner, for eksempel røde giganter, avgir hovedsakelig i infrarødt. Stjerner som er blokkert av interstellært støv, er fortsatt synlige i infrarødt, gjennom hvilket interstellært støv er transparent. Støv synlig i infrarød har blitt brukt til å finne svarte hull ved å måle støvets orbitale hastighet. At Neptun, Saturn og Jupiter har interne varmekilder, kan detekteres i infrarød. Infrarødt lys er elektromagnetisk stråling med bølgelengder mellom 700 nanometer og 100 mikrometer. Har lengre bølgelengde enn synlig lys, det har derfor mindre energi per foton. Infrarød stråling (IR) utledes av gjenstander ved normale terrestriske temperaturer på grunn av deres varmeinnhold. Derimot utsender solen mesteparten av det synlige spektret på grunn av at overflatetemperaturen er ca. 6000 grader K.