Økosystem Menneskelige aktiviteter

  Økologer bruker ordet økosystem for å beskrive et naturlig miljø og samfunnet av organismer som bor i det. Økosystemer kjennetegnes av samspill mellom ulike arter og deres miljø som formler strømmen av næringsstoffer og energi i systemet. Menneskelige aktiviteter kan endre eller skade økosystemer på en rekke forskjellige måter.

Bygg og landbruk

Mennesker trenger jord for å dyrke for mat og drivstoff; de trenger også land for å bygge boliger, bedrifter og strukturer som veier for transport. Etter hvert som den menneskelige befolkningen øker, må mennesker utvikle en økende andel av jordens overflate, som vanligvis belaster eller ødelegger naturlige økosystemer i prosessen. Disse aktivitetene kan også fragmentere økosystemer slik at urbefolkningen som trenger større arealer finner seg igjen med utilstrekkelige ressurser. Ifølge 'Essential Environment' er habitatutslipp for tiden den ledende trusselen mot biologisk mangfold på jorden.

Forurensning

Mennesker trenger ofte å brenne drivstoff eller produsere visse kjemikalier for å opprettholde en rekke aktiviteter i samfunnet. Brennende brennstoffer og kjemikalier for produksjon kan også produsere forurensninger, inkludert avfall som søppel eller farlige kjemikalier og atmosfæriske forurensninger som svoveldioksid eller nitrogenoksyder. Forurensende stoffer kan drepe eller skade organismer i økosystemer, noe som gradvis forverrer økosystemet. De kan endre forholdene i et økosystem for å gjøre det mindre gjestfritt for planter og dyr som bor det, som i tilfelle av syre regn.

Jakt og poaching

Mennesker jakter og pokker dyr for mat, sport eller deres antatte medisinske egenskaper. Ifølge National Geographic har for eksempel verdens rhino-befolkning gått ned med mer enn 90 prosent i 40 år, hovedsakelig på grunn av etterspørselen etter dyrene 'horn'. Når en art blir fjernet fra et økosystem ved å jakte eller poke, kan dets forsvunnelse også påvirke resten av økosystemet. Andre arter som avhenger av den til mat, må finne nye kilder til mat eller forsvinne, eller arter som bidro til å holde seg i sjakk, kan spredes ut av kontroll. Ifølge 'Biologi' bidrar sjøuttrer til å holde noen kelpskoger intakte ved å preying på sjøkyllinger, som ellers ville spre og decimere kelpen. Hvis havets oter dør av, vil størrelsen på kelpskogen krympe.

Ressursutvinning

Mennesker må trekke ut ressurser fra miljøet for å opprettholde mange av våre aktiviteter. Vi trenger kull for kraftverk eller tre for å lage papir og bygge hjem. Gruvedrift for å trekke ut fossile brensel kan noen ganger føre til utilsiktet påvirkning på nærliggende økosystemer - som i tilfelle av et stort oljeutslipp. Å høste en art kan noen ganger endre et økosystem dramatisk, spesielt hvis den aktuelle arten er den dominerende arten i økosystemet. I skogområder eller skoger, for eksempel, fjerner loggingen trærne som mange andre organismer i økosystemet er avhengig av mat og ly.

Transport av flora og fauna

Mennesker transporterer ofte arter av planter eller dyr fra en region til en annen - enten fordi en art antas å ha ønskelige egenskaper, som for trær som er introdusert til den nye verden fra den gamle, eller fordi en art er verdifull som et kjæledyr, som for katter. Noen ganger kan mennesker transportere arter utilsiktet - som i tilfelle tyske kakerlakker, som ifølge Penn State finnes i de fleste deler av verden. Uansett årsak, når en ny art er introdusert, kan den noen ganger utkonkurrere urfolk i ulike økosystemer og ta plass, og endrer økosystemet permanent. Ifølge en ABC-artikkel i september 2010, har feralkatter hentet til Australia av mennesker, og jakter raskt på truede arter i den australske outbacken til utryddelse.