Hvorfor unpeeled druer flyter i mineralvann

 

Skalede druer svømmer ikke i mineralvann

Unpeilte druer flyter i mineralvann mens skrællede druer ikke gjør det. Denne sannheten er grunnlaget for en klassisk skole eller middelskoleforskning. Et glass mineralvann, brusvann, klubbens brus eller en hvilken som helst klar karbonert drikkevare helles, og to druer presenteres, en skrelles og en ikke. Studentene er invitert til å spekulere på hva som vil skje, og gi grunner til deres teorier.

Dansedruen.

Når de to druene faller i bruset, synker den skrællede druen til bunnen av begeret. Den unpeeled druen vil raskt samle et belegg av skinnende bobler, og vil stige og falle gjentatte ganger, som synes å danse i det glitrende brusvannet.

Tiny Bubbles.

Boblene som kleber seg til druen, er årsaken til effekten . Den avskallede druenes overflate er hydrofil: den knytter seg til vann, noe som gir boblene ingen plass til å låses på. Den ubehandlede druen har en hydrofob overflate: den avstenger vann, og etterlater en tørr overflate for at karbondioksidboblene skal kle. Boblene er lettere enn vannet, og virker som små ballonger som løfter druen opp gjennom mineralvannet. Når det når overflaten eller når boblene brister og knuses løs, vil druen falle ned i begeret igjen til det samler en ny samling boble -ballonger. Dette er grunnen til at den avskallede druen synker, men de unpeeledrue dansene og flyter.