Neutronaktivering Metode

 

Utstyr

Denne metoden krever spesialisert vitenskapelig utstyr. Først trenger du en kilde til nøytroner. En atomreaktor er en sterk kilde, men ikke bærbar. En neutronhitzitzer er en annen god kilde. Gassutløpsrør og Hirsch-Farnsworth-type fusorer kan også gi nøytroner og bærbarhet, men ikke så rikelig som en reaktor. For det andre må du oppdage radioaktiviteten fra nukleare biprodukter. Hvis du har bestrålet prøven i en atomreaktor, må du raskt flytte den fra reaktoren til en detektor, ettersom noen biprodukter er svært kortvarige. Hvis dette er et problem, må du kanskje ha detektoren allerede inne i reaktoren, klar til å gå. Elektroniske detektorer plukker opp gammastråler gitt av prøven. Siden forskjellige elementer vil gi av gammas av forskjellige energier, må detektoren fortelle forskjellen mellom svake og Sterke. Datamaskiner som er koblet til detektorer, sorterer gammastråleavlesningene med energi, og forteller operasjonsteknologien hvilke elementer som ble funnet i prøven.

Metode

Bare en liten mengde materiale er nødvendig for en prøve, typisk 50 tusendeler av gram. Hvis det er praktisk, kan du bestråle hele objektet, men oftere vil du ta et utvalg og plassere det i en spesiell kapsel. Det er eksponert for nøytroner fra en reaktor eller annen kilde. Noen av elementene vil forandre seg til forskjellige radioaktive isotoper, de fleste av dem er kortvarige. Da de gjennomgår radioaktivt henfall, gir de av gammastråler. En detektor registrerer gammastrålene Avgitt av det radioaktive henfallet av de nye isotoper. En datamaskin som er koblet til detektorer, analyserer gammastråleenergi og forfallstid, og avgjøre hvilke elementer som er tilstede. På kort tid er det meste av radioaktiviteten borte, og du bør kaste ut prøven.

Bruk

Neutronaktivering brukes i bombdetekteringsutstyr. Både nøytronene og de resulterende gammastrålene vil passere gjennom en hvilken som helst beholder. Signaturmønstrene av bombefremstillingskemikalier vil skille seg klart ut.
< br /> Denne metoden er også nyttig for autentisering av sjeldne gjenstander. Du kan bestemme tilstedeværelsen eller fraværet av materialer som er kjent for å eksistere på tidspunktet for varens opprettelse uten å skade det.

Neutronaktivering kan oppdage svært små mengder stoff. Dette gjør det verdifullt for kriminalitetsundersøkelse. Denne prosessen kan oppdage spor av stoffer eller giftstoffer, for eksempel fra små prøver av blod eller annet vev. Neutronaktivering, oppdaget på 1930-tallet, kan oppdage ekstremt små mengder kjemiske elementer. Metoden innebærer å eksponere en prøve til nøytroner. Noen elementer i prøven vil midlertidig bli radioaktive; Du kan måle det radioaktive henfallet av resultatene. Hvert element har et tydelig radioaktivt henfallsmønster. Denne teknikken er ikke-destruktiv og krever bare små mengder av en prøve. Følsomheten varierer så høyt som trilljoner av et gram stoff.