Mould-Testing Procedures

 

Oversikt over mold testing

Det finnes en rekke testmetoder for å oppdage molds. Prøvetakingsmetoder kan samle støppartikler i luft, i avgjørende støv, eller vokse på møbler og byggematerialer. Testing brukes ofte til å samle informasjon om muggpopulasjoner og deres potensielle helseeffekter. Ingen enkel metode kan effektivt prøve forskjellige biologiske forurensninger funnet i innendørs eller utendørs miljø. Livsfarlige versus ikke-gunstige støpsprøvingsresultater varierer også i henhold til testmetoden som brukes.

Luftprøve

Luftprøver kan tas for levedyktig eller ujevn form. Den mest brukte sampler anvender en pumpe for å påvirke luften på nærings agar, som deretter inkuberes for å avsløre levedyktige muggarter. Sporefeller samler luftbårne sporer, så vel som støv, sporfragmenter, og fragmenter av insekter og ujevnlige vegetative molddeler. Prøver fra innsiden av vegger kan tas med en pumpe eller støvsuger som er festet til et oppsamlingsrør satt inn bak veggen. Vakuumprøver brukes også til å prøve tepper og lignende fibrøse overflater.

Luftprøvetaking kan også utføres for å oppdage temperatur, fuktighet og gasser assosiert med muggvekst. Disse gassene er flyktige organiske materialer generert av levedyktig form. De er ofte referert til som flyktige organiske karboner (mVOCs).

Overflatestesting

Overflatene kan testes for mugg ved hjelp av tape, swab, overflatekultur eller bulkprøving. Tape prøver tas ved å trykke gjennomsiktig tape mot overflaten som skal testes. Overflaten kan også samples ved hjelp av en forberedt vattpinne. Spesielt tilberedte nærings agarplater kan presses mot testoverflaten. Bulkprøver av forurenset materiale kan samles inn for analyse. Hvert av disse prøvemediene må sendes til et kvalifisert laboratorium for analyse.

Kulturplattetester

Samplere som påvirker luft på en nærings agarplate, brukes til å samle levedyktige støpeprøver. Forskjellige typer agar kreves for å dyrke forskjellige typer organismer. Bare levedyktige organismer eller sporer regnes med denne metoden. Settling plater åpnet for romluft og deretter inkubert kan brukes til å identifisere hvilke former, sopp og andre biologiske organismer er tilstede på forskjellige steder. Vannpipene som sendes i næringsmedium, kan brukes til å prøve overflater som er mistenkt for forurensing av mugg. Hvert av disse prøvetakingsmetodene krever innsending til et kvalifisert laboratorium som er utstyrt for å inkubere og identifisere mugg.

Laboratorieanalyse

For å identifisere formen samlet, må prøvene sendes til et laboratorium med utdannet personell som kan inkubere og identifisere arter tilstede. Et laboratorium med en utdannet mykolog vil kunne identifisere former som kan være av helseproblemer.

Begrensninger av mold testing

Former finnes naturlig overalt i luften og på overflater. Testing gir bare et 'øyeblikksbilde' av hvilke organismer som er til stede ved prøvetaking. Typer og mengder mugg endres alltid. Hver testmetode favoriserer identifiseringen av forskjellige fraksjoner av en prøve. Noen tester vil bli forspent mot levedyktige teller, mens andre favoriserer ikke-gunstige arter. Testene gir bare et estimat av typer og mengder av muggene som er samlet. Resultatene av ett teststed kan ikke være representative for andre steder. Stor variasjon kan gjøre det vanskelig å sammenligne og tolke betydningen av flere utvalgsresultater. Den anvendte støpeformeringsmetoden bør velges ut fra formålet med støpeundersøkelsen. Dette inkluderer bruk av et mold test kit av enkeltpersoner. Disse kittene er tilgjengelige fra laboratorier og konsulentfirmaer som spesialiserer seg på mold-prøvetaking, identifikasjon og opprydding. Disse kittene kan bestå av en kombinasjon av båndsamplere, vattpinne og sedimenteringsplater. Kostnaden for sett varierer basert på komponentene som følger med og analysen som skal utføres. Den enkelte tar en prøve og videresender den til et laboratorium for analyse. Betydningen av prøveresultater tatt med et sett er tvilsomt, med mindre individet er opplært i anerkjente områder som krever prøvetaking. Det er mest forsiktig å ansette en profesjonell som tar prøver om nødvendig i de mest aktuelle områdene av en bygning. En utdannet profesjonell er også mer kompetent i å tolke analysens resultater.