Hvor kommer kvartsitt fra?

 

Hvor kvartsitt kommer fra

Kvartsitt er en jevn, metamorfisk stein som kommer fra sandstein, som i seg selv er en stein dannet av sediment av kvarts. Når sandstein blir begravet under jorden, blir varme og trykk forbundet med silika for å tvinge korn av kvartsitt for å danne krystaller og herde i kvartsitt. Ren kvartsitt ser ut til å være grå eller hvit, men urenheter som jernoksid, feldspar eller zirkon kan komme inn i blandingen for å lage gule, røde eller til og med oransje kvartsitt bergarter. Den reneste typen av kvartsitt, ortokvartitt, består av 99 prosent silisiumoksid - praktisk talt rent kvarts.

Hvor det finnes quartzitt

Ingen diskusjon om å finne kvartsitt ville være komplett uten å nevne Quartzite, Arizona. Skryte av en million besøkende i året, rock og perle entusiaster ferie i kvartsitt og ta i mange rock shows og messer. Mange rygger i Appalachian Mountains er laget av kvartsitt. Formasjoner av kvartsitt finnes i overflod på Palisades State Park i South Dakota, som kan skryte av 50-fots kvartsitt klipper. Death Valley National Park, nær San Bernardino, California, har også kvartsittrike formasjoner. Bergene på Mount Battie i Vermont er laget av kvartsitt. Internasjonalt finnes det kvartsitt forekomster i Brasil, Spania, India, Tyrkia og Grønland.

Bruk av kvartsitt

Kvartsitt er en populær stein for tak og gulv på grunn av sin tilbøyelighet til å bryte seg inn i flate flater. Silica og kiselsten er også vanlige former. I knust form vil du finne kvartsitt i veibygging, spesielt som sporbar for jernbanespor på grunn av hardheten. Kvartsitt sand brukes til en rekke konstruksjonsformål, spesielt for betongblokkproduksjon, septiktankdeksler og golfbanebunkere. Kvartsitt bergarter kan farges for å danne dekorative perler for smykker og papirvekter.