Hvordan analysere bruken av metaforer i litteratur

 

1.

Les teksten. Understreke metaforene som vises. Legg merke til gjentatte metaforer og sammenhengen der de ser ut.

2.

Bestem hvordan metaforene brukes. For eksempel kan noen metaforer forholde seg til bilder og hvordan de er beskrevet. I et dikt kan en person sammenlignes med en skygge. I en kort historie kan en metafor brukes til å sammenligne et tegnes ansikt med en sledgehammer.

3.

Legg merke til hensikten med metaforen. For eksempel hva er det meningen med en dikter som refererer til en person som en skygge? Hva betyr skygger generelt? Skygger kan symbolisere døden. Hva sier dette om karakteren og poetens forhold til henne?

4 .

Se på diktet eller historiens betydning. Hva er diktet eller historien om? For eksempel, diktet der en person er sammenlignet med en skygge, kan være om slutten av et forhold. Betyr denne metaforen for diktets mening?

5.

Bestem hvordan metaforen fungerer innenfor temaet. For eksempel kan personen sammenlignet med en skygge i et dikt om slutt på et forhold, gi opp underliggende temaer om tap og minne.

En metafor er en viktig litterær enhet, som oftest finnes i poesi, selv om prosa-stykker også bruker dem. Det innebærer bruk av ulik termer som i sammenligning viser nye sannheter om en eller begge deler. De er vant til å beskrive noe som forfatteren ikke kan representere på en bokstavelig måte eller i en enkel deklarativ setning, eller de kan utvide eller bringe et nytt perspektiv til et kjent eller overutnyttet emne eller handling. Uansett forfatterens hensikt å analysere sammenhengen der en metafor blir brukt, vil det avsløre mye om diktets eller prosa-arbeidets betydning.