Hvordan kontrollerer cellene frekvensen av mobilrespirasjon?

 

Hvordan mobilrespirasjon virker

Cell respirasjon er en kompleks prosess, med tre forskjellige sykluser. Glykolyse er ansvarlig for å bryte ned glukose, og elektrontransportkjeden tar elektroner fra nedbrytning av glukose og bruker dem til å generere adenosintrifosfat (ATP), som cellene bruker til energi. Krebs syklusen lag med glykolyse i glukose sammenbrudd, men lagrer også energien fra det i ATP. I fravær av oksygen, kan cellene ty til anaerob respirasjon, noe som er mye mindre effektivt, men fremdeles gir brensel til cellen slik at den kan fungere skikkelig. Anaerob åndedrett kan begynne når kroppen arbeider så hardt at den ikke kan gi nok oksygen til å produsere den nødvendige energien, for eksempel under et løp eller en veldig intens trening.

Kontrollere mobilrespirasjon

Cellehastigheten respirasjon er bestemt av tilbud og etterspørsel, akkurat som gasspriser. Hvis kroppen jobber hardt, øker respirasjonen av celle, og når etterspørselen ikke er så høy (under søvn, for eksempel), blir respirasjonen redusert. Innenfor cellen er det et intrikat nettverk av enzymer som fungerer som signaler til cellen for å øke hastigheten eller senke. Det mest signifikante enzymet er fosfofruktokinase, noe som sporer et tidlig skritt i respirasjonssyklusen. Hvis ATP akkumulerer i cellen, hemmeres fosfofructokinase, noe som reduserer respirasjonsprosessen. Når ATP konsumeres, blir fosfofructokinase aktiv igjen og respirasjonshastigheten øker. Dette enzymet hemmer også av et overskudd av citrat, som produseres under Krebs-syklusen, og bidrar derfor til at glykolyse og Krebs-syklusen virker synkronisert.

Effektivitet av celderånding

Sensibiliteten til enzymene som kontrollerer celle respirasjon gjør at cellene kan være ekstremt økonomiske i sin produksjon av energi. Celler regulerer ikke bare den totale respirasjonshastigheten, men også produksjonen av individuelle aminosyrer i forskjellige trinn i respirasjonssyklusen. Hvis karbohydrater ikke er tilgjengelige, har cellen flere veier for å bryte ned proteiner eller fett å bruke i Krebs syklusen. Cell respirasjon konverterer om lag 40 prosent av drivstoffet som forbrukes i brukbar energi, og resten går tapt som varme.