Hvordan brukes stamceller i forskning?

 

Fakta Stamceller eller menneskelige embryonale stamceller er avgjørende for utviklingen av organismer. Dette er celler som har potensial til å skape andre typer celler som blod, muskel, vev eller hjerneceller. Den tradisjonelle metoden for å skaffe stamceller innebærer en gravid kvinne som gjennomgår en abort i løpet av sin sjette eller syvende uke. Embryoet eller fosteret er fjernet fra kvinnen og brukes da til forskning. Alternative og mindre kontroversielle metoder inkluderer å skaffe stamceller fra navlestrengsblod av en baby, som vanligvis kastes bort. Stamceller kan også fås fra gjenværende embryoer levert av fruktbarhetsklinikker.

Kontroverser

Den tradisjonelle metoden for å skaffe stamceller har spurt mye diskusjon om dets etiske validitet. Det mest grunnleggende argumentet er at stamcelleforskning forstyrrer den naturlige rekkefølgen av menneskeliv og kan føre til menneskelig kloning og kjernefysisk forskning, som begge fortsatt er stort sett uakseptable i det moderne samfunn. Stamcelleforskning har imidlertid vist seg å være gunstig når man søker etter botemidler for mange av dagens medisinske problemer.

Bruk

Stamcelleforskning kan gi en rekke fordeler. Stamceller kan være et lovende verktøy for å behandle sykdommer som forårsaker en persons celler å degenerere. Behandling kan gjøres ved hjelp av celleterapi eller prosessen med å erstatte de skadede cellene med friske. Cellterapi kan brukes til å behandle tilstander som leversykdommer, Parkinsons sykdom, hjerneslag, ryggmargenskade, type 1 diabetes og andre sykdommer som involverer vevsdegenerasjon.

Kardiovaskulær sykdom

Forskere har vært aktive i søker kurer for kardiovaskulær sykdom ved bruk av stamceller fra voksne. En rekke forskere har funnet ut at flere stamceller, for eksempel embryonale stamceller og andre, naturlig ligger i hjertet og kan være årsaken til regenerering av skadet hjertevev.

Metode

Ifølge National Institutes of Health ble det gjennomført en studie med mennesker på herdende hjertesykdom som involverte en metode for å injisere stamceller direkte inn i det ødelagte hjertevevet. Studien viser at injeksjonen forbedrer hjertefunksjonen og stimulerer utviklingen av nye kapillærer. Selv om studien ga lovende resultater og kan detaljere en av måtene for å kurere kardiovaskulær sykdom, må flere studier gjennomføres for å sikre dens gyldighet. Nye forskningsmetoder benytter stamceller til deres forskning. Stamcelleforskning er en type forskning som undersøker de grunnleggende cellene som komponerer og utvikler organismer. Stamceller er hentet fra humane embryoer og holdes og dyrkes i laboratorier. Metoden for å skaffe stamceller og hvordan kunnskapen fra denne typen forskning vil bli brukt, er imidlertid kilder til mange kontroverser om stamcelleforskning.