Hvordan fungerer manometre?

 

Manometer Definisjon

Et manometer måler forskjellen i luft eller væsketrykk ved å sammenligne det med en ekstern kilde, vanligvis en prøve av jordens atmosfære. Det finnes flere typer manometre, det enkleste er et piezometerrør, som er et enkeltrør og en base som holder væsken. Flere vanlige manometre er U-formet og har sammenkoblede rør. Manometre brukes i atmosfæriske undersøkelser, værstudier, gassanalyser og forskning i atmosfæren til andre planeter. av glass eller plast, og mens de fleste blir målt til måling, kan noen måle endringer digitalt. Enkeltrør manometer måler kun væsketrykket, siden det ikke er noe annet sted å sammenligne gasser. Et U-formet manometer kaster i det vesentlige to Different gasstrykk mot hverandre, og måler styrken til den oppfangne ​​gassen. Den fristrømmende gassen er vanligvis luft i det nåværende atmosfæriske nivået.

Manometerets mekanikk

En væske er plassert i røret, Vanligvis en responsiv væske som kvikksølv som er stabil under trykk. Den ene enden av U-røret fylles deretter med gassen som måles, vanligvis pumpes inn slik at røret kan forsegles bak det. Den andre enden står åpen for et naturlig trykknivå. Væsken blir da balansert i den nedre delen av U, avhengig av gassens styrke. Det atmosfæriske trykket skyver ned på væsken, tvinger det ned og inn i den lukkede enden av røret. Gassen som er fanget i den forseglede enden skyver også ned, og tvinger væsken tilbake til den andre siden.

Deretter måles det for å se hvor langt væsken i den forseglede enden er blitt skjøvet, enten under punktet av væsken i den åpne enden eller over den. Hvis væsken er nivå, rett over i begge rør, så er gassen lik det ytre lufttrykket. Hvis væsken stiger over dette nivået i den forseglede enden, er luftens trykk tyngre enn gassen. Hvis gassen er tyngre enn luften, vil den skyve væsken i den forseglede enden under likestillingen.

Manometerkvalifikasjoner

Siden jordens atmosfære kan endres basert på høyde og temperatur, må forskjellen beregnes for å nå et gjennomsnittlig atmosfærisk trykk. Ellers vil manometeret vise litt forskjellige resultater ved forskjellige høyder, noe som gjør nøyaktige studier umulige.