Hva skjer når du blander klor og brennevæske?

 

Ingrediensene

Bassengklorid og bremsevæske blandet sammen gir en kjemisk reaksjon. Klor, også kjent som kalsiumhypokoloritt, selges som granulater. Dette stoffet brukes til å rense bassenger ved å kvitte seg med alger og bakterier. Bremsevæsken som brukes i reaksjonen er polyetylenglykol. Begge disse forbindelsene er lett tilgjengelige for allmennheten. Da dette eksperimentet ble studert av K. Kirkgride, Ph.D. og Hilton Kobus, Ph.D., forskerne blandet to til 2,5 gram HTH-merke klor og en milliliter Mobil bremsevæske.

Reaksjonen

I det nevnte eksperimentet viste de to kjemikaliene ingen reaksjon på de første fem til 30 sekunder. Etter denne tidsperioden var det en kort hiss og deretter en fireball som varte i flere sekunder. Fireballen knuste glassbeholderne der forsøkene ble utført. Forskerne antydet at når bremsevæsken ble introdusert til kloret, endret den kjemiske reaksjonen bremsevæskens molekylære struktur. Dette skapte igjen de brannfarlige komponentene som antennes på grunn av varmen som produseres av reaksjonen.

Forholdsregler

Forsøket beskrevet i denne artikkelen bruker svært små mengder granulert klor og bremsevæske. Store mengder kan produsere en mye større og farligere fireball, og derfor bør unngås. Forskerne i denne hendelsen anbefalte å bruke ansiktsskjold og fjerne seg fra nærhet av eksperimentet når bremsevæsken er tilsatt. Hvis du prøver dette eksperimentet, må du være oppmerksom på ventetiden (opptil 30 sekunder) før brannbulleringen går ut. Ikke kom nærmere for å sjekke eksperimentet i løpet av denne tiden. Også, hvis du bruker en glassbeholder, vær forsiktig under opprydding, da glassskårene er veldig skarpe.