Hvilken effekt har et begrensende næringsstoff på et økosystem?

 

Definisjon

Et begrensende næringsstoff er et næringsstoff som er nødvendig for fortsatt vekst, men som er tilgjengelig i en endelig mengde. Et godt eksempel på dette finnes i Florida, hvor de begrensende næringsstoffene for algvekst er fosfor og nitrogen. Alger kan bare vokse når de to næringsstoffene er tilgjengelige i vannet. Når fosfor og nitrogen er uttømt, vil algerne trekke seg tilbake til de næringsstoffene kommer tilbake.

Formål

Formålet med et begrensende næringsstoff ser ut til å være å stoppe en hvilken som helst form for planteliv fra å overta et økosystem. Det er en sjelden hendelse når en plante har friheten i et økosystem til å løpe voldsomt og ta opp alle ressursene. Mens de vanlige rovdyr- og bytteforholdene holder dyr i sjekk ser det ut til at begrensende næringsstoffer fungerer på samme måte for planter fordi det begrensende næringsstoffet oftest brukes av en rekke planteliv i et økosystem. Det er konkurranse som planter får næringsstoffet til.

Effekter

Mens begrensende næringsstoffer er hovedsakelig reservert for planteliv, spredes effektene gjennom økosystemet. For eksempel, hvis færre planter kan produseres på grunn av et begrensende næringsstoff, betyr det at det blir mindre mat for plantelevende dyr. Mindre mat til plantetakerne betyr at deres befolkning vil falle. Færre plantetere betyr mindre mat for rovdyrene, som også vil få en reduksjon i befolkningen. Et begrensende næringsstoff begrenser veksten av et helt økosystem og ikke bare for noen planter.

Migrasjon

En faktor som kan kaste et økosystem ut av balanse, er menneskelig manipulering med hvor bestemt planteliv vokser. Apple-trær, for eksempel, kan spre naturlig over hele Nord-Amerika av dyr som spiser frukten eller ved å ha eplene rulle bort og produsere nye trær. Imidlertid er det usannsynlig at mange planter fra Asia vil gjøre det til Nord-Amerika alene, men mennesker har brakt frøene og noen ganger hele planter. Dette kan resultere i en rekke problemer for et økosystem, spesielt når den nye, eksotisk plante har et annet begrensende næringsstoff enn de andre plantene, og som sådan kan det være fritt å vokse unfettered. Dette ville være at planteversjonen av et dyr blir introdusert til et habitat der det ikke har noen naturlige rovdyr, og befolkningens skyrocketer.

Legge til begrensende næringsstoffer

En annen måte at økosystemer kan kastes av sin naturlige rytme ved, er å introdusere mer av et begrensende næringsstoff enn det som opprinnelig var tilstede. Dette kan lett ses hvor folk legger til gjødsel på sine gårder. nitrogen og fosfor som finnes i mange gjødsel (to nøkkelbegrensende næringsstoffer til planter) betyr at det nå er en mye større overflod av hva som skulle være en begrensende faktor. Dette resulterer i større og mer vanlig p lantvekst fordi det nå er mer enn nok ressurser til å opprettholde plantelivet. Et økosystem er et samfunn av levende organismer, inkludert planter og dyr, som samhandler og fungerer som en helhet. En viktig faktor som utøver en stor innflytelse på økosystemene er et begrensende næringsstoff.