Slik skiller du sand

 

1.

Vei salt / sandblandingen på en skala eller få denne informasjonen andre steder. For eksempel er blandingsvekten 200 gram.

Naviger til løselighetstabellen ved hjelp av linken i ressurser eller se referansen for å oppnå løselighet av saltet i vann ved 20 eller 25 grader Celsius. I vårt tilfelle er oppløseligheten av natriumklorid (NaCl) 35,9 g per 100 ml vann ved 20 grader Celsius.

Anslår volumet av vann som skal brukes sammen med formel.
Volum (vann) = 100 ml x blanding masse (gram) / oppløselighet (gram). Deretter rulle opp resultatet til tiere.
I vårt eksempel, volum (vann) = (200 / 35,9) x100 = 557 ml. Rund det til titalls for å få 560 ml.

4.

Hell det beregnede vanvolumet i en metallpanne.

5.

Sett salt / sand / blanding i vannet og rør om i en til tre minutter med en skje. Du vil se sanden på bunnen av pannen.

Når du fortsetter å røre, varme vannet i tre til fem minutter for å varme opp løsningen til ca. 50 grader Celsius for å sikre at den oppløselige komponenten helt løses.

7.

Sett inn et vanlig kaffefilter i en trakt og sakte hell oppløsningen gjennom. Sørg for at den filtrerte oppløsningen inneholder oppsamles i en annen beholder. Sanden bør forbli i filteret. Dette er fullstendig separasjonen.

For å gjenopprette den løsbare komponenten fra løsningen, kan du bare legge løsningen i åpen panne for å la vannet fordampe. For å akselerere prosessen kan du også koke vannet ut.

Sand (silisiumdioksyd) er praktisk talt uoppløselig i vann og mange organiske løsningsmidler. Denne egenskapen skal brukes til å skille sand fra en blanding, forutsatt at den andre komponenten er løselig i løsningsmidlet. Strategien innebærer oppløsning av blandingen i vann eller et annet løsningsmiddel fulgt av oppløsningsfiltreringen. For eksempel, se på separasjonen av sand og natriumklorid (bordsalt) ved bruk av vann.