Hva er radioaktivitet forfall?

 

Atomer

Alle de materielle tingene vi er kjent med, er laget av atomer. Atomer består i sin tur av en kjernekrone av protoner og nøytroner omgitt av en sky av elektroner.

Ustabile Atomer

Forfall og stråling Ved å gjennomgå radioaktivt henfall, et atom blir stabilt. Hvis det sparker ut to protoner og to nøytroner i en bunt, kalles det alfa-stråling. Betastråling utstråles elektroner. Gamma-stråling er en utbrudd av energi fra kjernen.

Statistikk

I et stykke radioaktivt materiale, som uranmetall, er det umulig å vite når et bestemt atom vil forfalle. En bit av milliarder atomer vil imidlertid forvises med en forutsigbar hastighet, siden det følger kjente statistiske lover.

Halveringstid

Tiden det tar for halvparten av atomer i en gitt prøve av radioaktivt materiale til forfall kalles dets halveringstid. På grunn av måten et atom faller, endres dets halveringstid ikke; det er pålitelig og kjent. For eksempel er halveringstiden til en type uran 704 milliarder år. For radium er det 1 599 år. En naturlig prosess som førte til atombomber, kraft og medisin, studien av radioaktivt henfall har ført til en dypere forståelse av atomer. Mens de fleste atomer er stabile, varige milliarder år, er andre ustabile og forfall. Resultatet er et mer stabilt atom. Denne prosessen er nå godt forstått; kunnskapen om atomvåpen gjør at vi kan bruke radioaktive materialer trygt og produktivt.