Om kvarts krystaller

 

Funksjoner

Kvarts, ligner på andre mineraler, former i hulrom og sprekker i andre bergarter. Oppløst silisiumdioksyd transporteres med varmt vann enten som væske eller gass (damp) inn i disse hulrommene og åpningene og når vannet avkjøler, krystalliserer mineralet ut av vannet. Dette ligner fordampningsprosessen av sjøvann som etterlater saltkrystaller når vannet fordamper. Kvarts dannes hovedsakelig i stivne bergarter, selv om det også kan forekomme i sedimentære og metamorfe bergarter.

Formasjon

Store hulrom eller sprekker kan produsere enorme kvartskrystaller eller klyngeklynger. Kvartsformer etter at andre silikater har gått sammen med de fleste tilgjengelige kationer. Denne prosessen med mineralinkorporering (som det kan ses på en polert granitt benkeplate) forbinder mineralene sammen i svært sterke komposittmaterialer. Når mineralene knytter sammen, samler de gjenværende hulrommene eller vekstmulighetene det rennende vannet, noe som gjør kvarts vekstmiljø våt. Dette skjer under utrolig geologisk press over betydelige tidsperioder.

Hvordan Quartz har sitt navn

Ifølge College of Natural Resources ved University of California at Berkeley, 'Navnet kvarts antas å ha sitt opprinnelse i tidlig på 1500-tallet fra det saksiske ordet querklufterz (kryssåremalm), som ble ødelagt til quererz og deretter til kvarts. ' Etymology Online antyder at ordet kommer fra middelhøy tysk ord twarc, noe som betyr hardt.

Farget kvarts

Fargede kvartsformer inkluderer ametyst, citrin, rose, melkeaktig, svart, røykaktig, rutilert, turmalin og chatoyant intruded, ametrine og eventyrlysten. Naturlig farge oppstår på grunn av urenheter når kvarts krystalliserer. Amethyst kommer i nyanser av lilla, på grunn av strålingskader og nærvær av jern. Det brukes ofte som en gemstone. Amethyst fikk navnet sitt fra det gamle greske ordet methys, noe som betyr ikke full. Det ble antatt at steinen forhindret dronkenskap, ifølge Etymology Online. Citrin kommer i nyanser av oransje og gul oransje, og det brukes også ofte som en gemstone. Det er også farget av nærvær av jern. Når ametyst og citrin dannes sammen, lager de ametrin og produserer en bicolored ferskenstein.

Typer

Smoky kvarts kan variere helt inn i svart. Det er farget av aluminium og stråling. Etymology Online bemerker at denne steinen også kalles en berøringsstein. Det ble brukt i oldtiden for å teste for kvaliteten på gull og sølv legeringer. Rose kvarts er rosa på grunn av tilstedeværelsen av titan og det brukes ofte i perle arbeid. Grønn kvarts (Prasiolite) er sjelden og kommer fra en gruve i Brasil. Ametyst er noen ganger varmebehandlet for å gjøre det forandret til en grønn farge, men det er ikke den samme som den virkelige steinen. Melk kvarts er ofte forbundet med gullavsetninger. Rutilert kvarts er klart kvarts med fine rutinekrystaller Turmalin og chatoyant intruded kvarts er klart kvarts med inntrengninger av turmalin eller asbest. Adventurin er grønn kvarts med inntrenging av glimmer. Det kan være andre inntrengninger som er sjeldnere. Andre interessante egenskaper av kvarts inkluderer dens piezoelektriske egenskaper, og hvis du gni to kvarts krystaller sammen produserer de lys, en egenskap som kalles triboluminescence. Og selv om kvarts er ekstremt vanskelig, kan det oppløses i veldig varmt vann. Kvarts, noen ganger kalt krystall eller bergkrystall, er trigonal, sekskantet strukturert form av krystallisert silisiumdioxid (SiO2). Den vanligste formen av SiO2 er lavtemperatur kvarts. Fordi kvarts er ganske vanskelig, (en 7 på Mohs skalaen), demonstrerer den motstand mot mekanisk slitasje som gjør det mulig å overleve mange av prosessene på jordens overflate. Dette gjør kvarts til en av de vanligste mineralene på jordens s flate.