Strukturen og funksjonen til en celle

 

Typer

To typer celler eksisterer i naturen: eukaryotisk og prokaryotisk. Eukaryotiske celler er byggeblokkene til større multicellulære organismer. Prokaryote celler er uavhengige organismer. Hovedforskjellen er at prokaryotiske celler ikke har noen kjerne og mangler en rekke organeller.

Grunnleggende struktur

Uansett hvilken type, har alle celler en membran som inneholder og beskytter cellen. Innenfor den membranen består størstedelen av cellevolumet av cytoplasma, et saltvann. Alle celler har også DNA og RNA, som inneholder informasjon for å bygge proteiner.

Organelles

En rekke 'små organer' finnes i celler, hver med et bestemt formål å bygge proteiner for å lage enzymer og holde cellen frisk . Disse inkluderer mitokondrier, kloroplast, ribosomer, sentrosomer og vakuoler. Eukaryoter har også et endoplasmatisk retikulum, et Golgi-apparat, lysosomer og peroksisomer.

Nukleus

I eukaryoter er cellens kjerne informasjonssenteret. Kromosomer er plassert her sammen med DNA og RNA. DNA transkriberes På kammeret RNA, som kopierer informasjonen til et proteinmolekyl. En kjerne har også en nukleol, hvor ribosomer er satt sammen.

Funksjon

Celler har en rekke funksjoner som fungerer som grunnleggende kontroll av en plante eller et dyr For å utføre denne funksjonen, må en celle opprettholde en metabolisme der næringsstoffer behandles. En celle kan også deles i flere celler. Den viktigste funksjonen er imidlertid produksjonen av proteiner som kontrollerer hele organismens funksjon. Strukturen og funksjonen til cellen er viktig for alle levende organismer og fungerer enten som et livsform selv eller kombinerer med andre celler for å gjøre et større vesen. Det er forskjellige typer celler avhengig av organismen, hver med en distinkt struktur. Den overordnede funksjonen til alle celler er imidlertid den samme i å være livets byggeklosser.