Hva er protein elektroforese?

 

Identifikasjon

Proteinelektroforese er bruken av en elektrisk strøm kombinert med en separasjonsanordning for å spre proteiner. Tidligere ble proteiner separert ved hjelp av elektroforesepapir, men i moderne tid brukes spesielle geler til å separere proteiner. Disse proteinene kan deretter identifiseres etter vekt eller ved bruk av spesielle antistoffer beregnet for proteinidentifikasjon.

Metode

Gelelektroforese bruker en elektrisk strøm for å transportere proteiner gjennom en spesielt opprettet gel som da vil tjene til å hindre disse proteinene . Den vanligste typen gel er en med partikler som vil bremse proteiner basert på deres størrelse. Proteinene presses fremover ved bruk av en elektrisk strøm. Mindre proteiner er mindre belagt av gelen, noe som får dem til å bevege seg raskere. Gelelektroforese krever vanligvis samtidig bruk av en proteinstandard, som er en blanding av proteiner av kjent størrelse som kan bidra til å identifisere størrelsen på proteiner som måles eksperimentelt.

Blodanalyse

Gelelektroforese brukes ofte medisinsk til analyser proteinene i blodet. Denne teknikken kan brukes til å skille mellom albumin, som brukes av kroppen til å regulere vannstrømmen inn og ut av blodet, og immunoglobuliner, som er proteiner involvert i immunsystemet. Serumalbumin er vanligvis svært liten og vil bevege seg raskere enn de andre blodproteinene. Lavt nivå av serumalbumin er indikativt for leversykdom, da leveren er involvert i å lage proteinet.

Immunoglobulinsykdommer

Visse sykdommer kan skelnes av deres effekt på immunoglobulinproteinene. Visse kreftformer i blodcellene kan forårsake høye nivåer av spesifikke blodproteiner kalt gamma-globuliner, noe som fører til en tilstand som kalles hypergammaglobulinemi. Denne tilstanden kan identifiseres ved proteinelektroforese. Andre forhold som kan føre til endringer i resultatene av proteinelektroforese inkluderer lupus, hepatitt og infeksjon, og proteinelektroforese kan brukes til å identifisere disse sykdommene.

Forskning bruker

Proteinelektroforese brukes også ofte som en del av Vitenskapelig forskning. I mange tilfeller må forskere ta en blanding av proteiner og skille dem ut for å bestemme nivåene av spesifikke proteiner som de studerer. En av de enkleste måtene å gjøre dette på er å skille disse proteinene ved hjelp av gelelektroforese og deretter å identifisere protein av interesse ved bruk av et antistoff, som er et lite protein som er utformet for å gjenkjenne og binde seg til protein av interesse. Dette gjør det mulig for forskere å bestemme både tilstedeværelsen og den relative mengden protein som de studerer i vev eller i cellekulturer. Et av aspektene av proteiner som gjør dem nyttige for analyse er deres variabilitet. Ulike proteiner vil ha forskjellige størrelser, former og elektriske ladninger. Leger og forskere kan dra nytte av disse egenskapene via en prosess kjent som elektroforese, som bruker elektrisitet til å separere proteiner basert på deres egenskaper. Proteinelektroforese muliggjør separasjon og identifisering av blandinger av proteiner og er en viktig teknikk for medisinsk og vitenskapelig forskning.