Informasjon om Mauna Loa vulkanen i Hawaii

 

Størrelse

Mauna Loa stiger fra havbunnsbasis over 10,5 miles eller 17 kilometer. Fra havnivå er vulkanen ca 2,5 miles eller 4 kilometer høy. Den store vulkanen har et areal på 2 035 kvadratkilometer - 5 271 kvadratkilometer - som er over 50 prosent av øya Hawaii. Vulkanen er så stor at den er så stor som rundt 85 prosent av resten av de andre øyene Hawaii sammen. Vulkanen har en omkrets på 400 kilometer (600 kilometer).

Alder

Mauna Loa er mellom 700.000 og 1.000.000 år gammel. Den første utbrudd fant sted i samme tidsperiode som varierer fra 700.000 til 1.000.000 år siden. Den første subaerial utbrudd skjedde 400 000 år siden. Subaerial betyr 'under luft' i motsetning til under vann. Rocks opprettet fra vulkanen dateres tilbake 100.000 til 200.000 år. Nesten hele overflaten av Mauna Loa er mindre enn 10.000 år gammel. De eldste bergene i Mauna Loa finnes i Ninole Volcanic Series, en kupert bergformasjon skapt av materialet fra gamle utbrudd.

Utsvømmelser

Mauna Loa er en skjerm vulkan som består av lag av lavastrømmer som bygger opp å ligne et skjold som ligger på bakken, buet side oppover. Skjold vulkaner er den største av vulkanen typer. Den første skriftlige referansen til et utbrudd av Mauna Loa er en beskrivelse gitt av en Keaweehu. Han fortalte om et utbrudd som fant sted i 1780.

Den neste referansen var i 1832, da en misjonær så Mauna Loa som brøt ut fra en annen øy. Den tidligste veldokumenterte utbruddet skjedde i 1843. Skjold vulkaner har utmattende utbrudd, som er relativt stille og ikke vanligvis eksplosive. I stedet er lava i stand til å unnslippe sentralventilen eller rifter i vulkanens flanker, og deretter strømme ned i vulkanens helling.

Lava

Den type lava som utbrudd av Mauna Loa er basaltisk lava. Basalt er den vanligste typen lava og det er en mafisk lava. Mafic lava er varmt og flytende, så det er i stand til å komme til jordens overflate fra mantelen, det midtre lag av jordens tre lag. Mantelen er laget som inneholder smeltet stein som kalles magma, det overordnede materialet av lava. På Mauna Loa har lavatemperaturen blitt målt så høyt som 2.150 grader Farenheit (1,175 grader Celcius). Som lava avkjøler, kan den bli klassifisert som glatt og tauaktig, strømmen kalt pahoehoe (pa-HOY-hoy) eller steinete, når den kalles `a`a (ah-ah).

Fare

Mauna Loa er en av 16 tiårs vulkaner, aktive vulkaner som utgjør en risiko for befolkninger eller befolkningssentre. Programmet Decade Volcano studerer disse vulkanene for å redusere risikoen for de som kan bli skadet av utbrudd. Det har vært milliarder brukt på konstruksjon på bakken av Mauna Loa. Vulkanstrømmer ligger under en del av det som nå er Hilo. Mauna Loa er en av fem vulkaner som utgjør øya Hawaii i delstaten Hawaii. Det er en av de mest aktive vulkanene på jorden og er planetens største vulkan. Mauna Loa betyr Long Mountain; Det er 60 miles langt og 30 miles bredt. På toppen har vulkanen en kaldera som heter Moku`aweoweo. En kaldera er et krater som danner når utbrudd ikke lenger støtter en vulkanens kegle og det kollapser innover. Når vulkanen utbrudd, det kan sprøyte lava-fontener i luften eller skape det som kalles brannslukner som lavasprøyter opp i en linje.