Hva er en Full Wave Bridge Rectifier?

 

Funksjon

De fleste broens likerettere består av fire identiske dioder. Dioder er elektroniske enheter som utfører strøm i en retning. To dioder utfører under den positive halvdelen av A.C.-bølgeformen, og gir en positiv spenningsutgang. De andre to diodene oppfører seg i den negative halvdelen, men i motsatt retning utsender den igjen en positiv spenning. Den diamantformede tilkoblingsarrangementet er hva elektronikkingeniører kaller en bro.

Størrelse

Broforsterkere kommer i forskjellige størrelser for forskjellige bruksområder. En typisk som brukes til å drive liten hjemmeelektronikk handler om størrelsen på en krone, i en flat rektangulær plastpakke. Likriktere for hjemmekinoanlegg er større, opp til matchbokstørrelse. Stereos bruker mer strøm enn mobiltelefoner eller telefonsvarer; mer kraft betyr at deler blir varmere, og de må være større og sterkere for å ta varmen. Og ettersom strøm- og spenningskravene går opp, må koblinger og andre metalldeler være større og bedre isolerte.

Identifikasjon

Broens likerettere er vanligvis små flate sorte plastpakker med fire ledninger, to merket 'A.C.' eller et '~' symbol, en markert med en negativ (-) og en markert med et pluss (+). Likriktaren kan monteres på en metallkjøler. I andre tilfeller vil likriktaren være et sett med fire identiske dioder anordnet tett sammen i en rad eller et diamantmønster. I eldre eller meget kraftig utstyr kan likriktaren bruke vakuumrørsdioder. Disse har fire pinner på basen og en metallhette på toppen.

Polyfase-likerettere

Høyspente og høyspenningsapplikasjoner kan kreve en polyfase-likeretter. Dette drar nytte av det faktum at A.C.-kraft kommer i tre overlappende faser. De fleste husholdningsapparater bruker enfasestrømmen som kommer inn i stikkontakten, men motorer og utstyr kan være koblet til to eller tre fasekraft. Polyfase likriktere er svært lik vanlige; de bruker seks dioder i tre faser i stedet for den normale fire. De utfører D.C. akkurat som en enklere likeretter gjør.

Advarsel

Strømmen som går gjennom broens likerettere i de fleste hjemmedata, vil være under 30 volt. Likevel er likriktaren koblet til en transformator som utfører 110 volt eller mer. På samme måte kan andre kretser i apparatet bære 110, og enkelte komponenter kan holde høy spenning selv med strømmen av. 110 volt husholdningsstrøm er farlig og bør være behandlet med forsiktighet. Kraftledningen som gir oss elektrisitet, bærer A.C., eller vekselstrøm. A.C. er bra for motorer, lyspærer og varmeovner, men mange av tingene vi bruker, fra faksmaskiner til stereoanlegg til trådløse barbermaskiner, trenger D.C., eller likestrøm. Apparatets strømforsyning gjør jobben med å konvertere vekselstrøm til likestrøm. Noen av disse kan du se, som de klumpete svarte veggstikkene som alt går i disse dager, noen av dem du ikke, hvis det er inne i utstyret. Alle bruker en fullbølge-bridge likeretter. Det er den aktive komponenten som endrer AC til DC